Az ellenzék bojkottfelhívása is hozzájárult az eddig meglepően alacsony részvételi arányhoz, bár este hétig még “szépíthetnek” a választók  – mondta a PestiSrácok.hu kérdésére Nagy Ervin politológus, aki szerint a jelenlegi adatok kétségessé teszik a népszavazás eredményességét. Hozzátette: 19 óra után az érvénytelen szavazatok számát kivonják a részvételi adatból, így még távolabb kerülhet az érvényesség. Előrebocsátotta: ha nem lesz meg az ötven százalék, sci-fibe illő követelésekkel áll majd elő az ellenzék, pedig az EU-nak akkor is el kell fogadnia az eredményt, ha mondjuk “csak” 49 százalék, tehát közel négymillió ember mond véleményt.
Nagy Ervin emlékeztetett arra, hogy a 2008-as népszavazásnál sem volt túl magas a részvételi arány, akkor a szavazópolgárok 50,51 százaléka jelent meg az urnáknál, tehát alig haladta meg az érvényességi küszöböt. Pedig akkor erősen (Gyurcsány-) kormányváltó volt a hangulat, ami mozgósító erővel hatott a választópolgárokra.

Nagy Ervin hangsúlyozza, amennyiben a referendum érvénytelen, akkor is az Európai Uniónak mindenképpen figyelembe kell venni több millió ember véleményét. Minden bizonnyal belpolitikai vita indul el, az ellenzék egy része egészen biztosan azt szeretné majd, hogy a miniszterelnök távozzon, ami egészen egyszerűen közjogilag nonszensz felvetés – vélekedik a politológus, aki szerint a kormány arra koncentrál, hogy 3,5 millió ember az akaratát kinyilvánította és azt nem lehet semmisnek venni, tehát Orbán Viktor nem fog lemondani.

Eddig hat népszavazás volt, ebből háromban több kérdésre is választ kellett adni, mégis nagyon kevés ember élt a szavazati jogával. Például a kettős állampolgárság és a kórházprivatizáció ügye is az érvényességen úszott el 2004. december 5-én  – emlékeztetett Nagy Ervin. Hozzátette: eddig csupán két alkalommal volt több a részvételi arány 50 százaléknál, tehát kijelenthető, hogy a magyarok kevésbé mozgósíthatóak népszavazásra, mint a szokásos választásokra.

Nagy Ervin elmondta azt is, hogy az ellenzék bojkottra szólította fel a saját híveit, akiknek sikerült átadni a belpolitikai harc érzetét, ez is hozzájárulhat a szerény részvételhez. Hangsúlyozta: a 4.1 millió szavazat, amely az érvényességi küszöböt jelentené. nagyon magas szám. Ezt avval is érzékeltette a politológus, hogy parlamenti választásokon még sosem szavazott ilyen sok ember a Fideszre. Ezért ha elfogadjuk az ellenzék érvelését arról, hogy az emberek párszimpátia szerint szavaznak, vagy nem szavaznak, s a mai napon és meglesz legalább 3-3,5 millió nem szavazat, a Fidesz-KDNP  és a kormány akár úgy is érvelhet, hogy vastagon megerősítette a támogatói körét.

A migránsokért kiálló aktivisták csaptak össze a rendőrökkel Calais-ban


VIA