Eláraszthatják Európát az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet dzsihadista csoportjai, ha Irakban elesik a szervezet fellegvára, Moszul - figyelmeztetett Julian King, az Európai Bizottság biztonsági unióért felelős tagja egy kedden megjelent német lapinterjúban.
King a Die Welt című konzervatív napilapnak kijelentette: Moszul visszafoglalása ahhoz vezethet, hogy az IÁ bomlásnak indult fegyveres csoportjai Európa felé veszik az irányt.

"A dzsihadistáknak egy kis száma is komoly veszélyt jelent, amire a terrorizmus elleni küzdelem jegyében, védekezési képességeink növelésével fel kell készülnünk" - vélekedett a brit biztos.

Az iraki erők hétfőn átfogó támadást kezdtek az ország második legnagyobb városa - az IÁ utolsó iraki fellegvára - visszafoglalására. Nemzetközi szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a harcok elhúzódhatnak, és humanitárius katasztrófát okozhatnak a jelenleg is másfél millió ember otthonának számító, észak-iraki nagyvárosban.

Megtorpant az iraki csapatok előrenyomulása

A lendületes kezdés után iraki és kurd parancsnokok arról számoltak be kedden, hogy megtorpant csapataik előrenyomulása az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet kezén lévő Moszul környékén. A város keleti részén kedden hallgattak a fegyverek, miután előző nap a kurdok kilenc falut és mintegy 200 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza a dzsihadistáktól. A kurd csapatok becsléseik szerint 8 kilométerrel tolták beljebb a keleti frontvonalat, amely így 30 kilométerre fekszik az 1,5 milliós Moszultól.

"Csak tartjuk az állásainkat" - mondta Hatar Sejkhan, a kurd csapatok ezredese. Sejkhan rámutatott, hogy a következőkben az iraki hadsereg kezdi meg az előrenyomulást az általuk elfoglalt területeken keresztül. "Mi elértük a célunkat" - tette hozzá.

Ezzel szemben az iraki különleges erők egyik parancsnoka, Haider Fadil arról számolt be, hogy csapatai azért késnek az indulással, mert a kurdok időt kértek tőlük céljaik teljesítéséhez. A kormányerők és a kurd csapatok vezetői kedden tanácskoznak egymással.

Az egymásnak ellentmondó hírek kusza szövedékét a helyszíni tudósítóknak egyelőre nem sikerült felgöngyölíteniük. Szakértők szerint a hétfőn kezdődött moszuli offenzíva hetekig, de akár hónapokig is eltarthat. Az IÁ hírügynökségén keresztül arról számolt be, hogy tagjai 12 öngyilkos merényletet hajtottak végre hétfőn az iraki csapatok ellen, nyolccal pedig kifejezetten a kurdokat célozták. A dzsihadisták azt állították, hogy a kurdok csak három települést foglaltak el tőlük.


Eközben a Washington vezette nemzetközi koalíció egyik szóvivője azt hangsúlyozta, hogy a hadműveletek terv szerint haladnak, és az iraki erők "kiválóan törnek előre". "Nincs megállás a Moszul felszabadításáért zajló szakadatlan erőfeszítésekben" - mondta John Dorrian, az amerikai légierő ezredese, aki szerint "a csapatok több tengelyen vannak mozgásban a város felé."

A török légierő is csatlakozott

A török légierő is részt vesz a Moszul felszabadítását segítő légicsapásokban a nemzetközi koalíció oldalán - mondta kedden Binali Yildirim török miniszterelnök a kormánypárt parlamenti frakcióülésén. Hangoztatta, hogy a török szerepvállalást illetően egyetértés uralkodik a szövetségben. Leszögezte továbbá: ha a katonai beavatkozásnak bármilyen negatív következménye lenne Törökországra nézve, azonnal megteszik a szükséges válaszlépéseket.

Az iraki kormány ugyanakkor nem nézi jó szemmel a török beavatkozást, amelyhez Ankara a felekezetek közötti béke megőrzésére hivatkozik.

Az iraki hadsereg ugyanis síita milíciák segítségével akarja bevenni Moszult, míg Ankara szerint szunnita fegyvereseket kell bevetni, ellenkező esetben vallási ellentétek nehezítenék a szunnita többségű észak-iraki területek rendezését.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn közölte: Törökországot azért akarják távol tartani a hadművelettől, mert meg akarja akadályozni, hogy Észak-Irakban az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű terrorszervezet elleni küzdelem ürügyén egymásnak essenek a különféle muszlim felekezetek. Az államfő szerint a síita többség Észak-Irak etnikai összetételének megváltoztatását tervezi, és elkerülhetetlen az összeütközés a síita haderő és a helyi szunniták között.

Több mint félmillióan vannak "rendkívüli veszélyben"

A következő hetekben több mint félmillió gyerek és családja kerülhet "rendkívüli veszélybe" az észak-iraki Moszul ostroma miatt - figyelmeztetett az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) kedden. Peter Hawkins, a szervezet iraki képviselője kijelentette: "a moszuli gyerekek az elmúlt két évben már így is rengeteget szenvedtek. Sokukat erőszakkal kényszerítettek lakhelyük elhagyására, másokat a frontvonalak közötti harcok kényszerítettek csapdahelyzetbe, illetve kereszttűzbe".
Az UNICEF 150 ezer ember számára elegendő ivóvizet, zuhanyzót, mobilvécét és higiéniai felszerelést helyezett készenlétbe. Azt tervezik, hogy a következő hetekben ezeket a lehetőségeket 350 ezer ember számára kibővítik. Az ENSZ szakosított szervezetének az iraki egészségügyi minisztériummal közösen mintegy 50 csapata áll készen arra, hogy gyermekbénulás és kanyaró elleni védőoltási műveletet indítson. Az UNICEF felszólította egyúttal a szemben álló feleket, hogy a konfliktusban védjék meg a gyerekeket, és tartsák tiszteletben a nemzetközi emberi jogot, hogy a gyerekek és családjaik biztonságban éljék túl az erőszak megnyilvánulásának elkövetkező heves időszakát.

Hasonló felhívást tett közzé a genfi székhelyű Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) is. A szervezet minden harcban álló felet arra szólított, hogy óvja a civilek életét és tegye lehetővé a sebesültek kimenekítését. Robert Mardini, az ICRC regionális igazgatója elmondta, hogy megerősítették egészségügyi központjaikat, beleértve a vegyi fegyverekkel megfertőzöttek ellátására alkalmasakat is.

Az Iszlám Állam fegyveresei emberek tízezreit használhatják fel élőpajzsként Moszul védelmében - állította kedden telefonon Bagdadból a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) iraki missziójának vezetője. Thomas Weiss úgy vélekedett, hogy rengetegen kényszerülnek menekülésre, amikor a harcok elérik Moszul határait. Hozzátette, hogy az IOM vegyi támadástól tartva megkezdte a gázálarcok beszerzését, bár eddig csupán kevéshez jutott hozzá.

Az iraki biztonsági erők és milíciák civilek ezreit vették önkényesen őrizetbe, megkínozták és kivégezték őket - közölte az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet. Az AI egyben felhívta Bagdad figyelmét arra, hogy ne ismételje meg a korábbi moszuli ostrom során elkövetett hibákat. Philip Luther, a szervezet közel-keleti és észak-afrikai igazgatója az AI kedden közzétett jelentését magyarázva kijelentette: "a háború borzalmait és az IÁ zsarnokságát túlélő iraki szunnita arabok a milíciák és a kormányerők brutalitásával és megtorlásával néznek szembe, illetve olyan bűncselekményekért büntetik meg őket, amelyeket az Iszlám Állam követett el".

A Moszul elleni csata újrakezdődésével létfontosságú felszólítani az iraki hatóságokat, tegyenek lépéseket az ilyen borzalmas hibák elkerülésére, hogy azok ne ismétlődjenek meg újra - hangsúlyozta az AI képviselője.