Egyelőre teljes a káosz az ellenzéki pártok közötti együttműködés kialakítása körül. Az biztos, hogy Gyurcsány Ferenc már tegnap egyeztetett az MSZP elnökével. Információink szerint a két párt ezen a héten tárgyalóasztalhoz ül.
Bár a népszavazás után valamennyi baloldali ellenzéki párt jelezte, hogy meg kell kezdeni az együttműködés kereteinek kialakításáról szóló egyeztetéseket, egyelőre ahány párt, annyi elképzelés.

Gyurcsány Ferenc már tegnap reggel telefonon beszélt Molnár Gyulával, az MSZP elnökével. A DK elnöke szerint mindkettejüknek az a célja, hogy 2017-re elkészítsenek egy közös ajánlatot, amelyet „higgadt és bölcs” egyeztetés során alakítanak ki. Gyurcsány leszögezte, hogy a tárgyalássorozat hatalmi részleteiről az arra kíváncsiak semmit nem fognak megtudni. Hangoztatta ugyanakkor, hogy egy ilyen összefogás során „nincs alku, együttműködés van”. A Magyar Idők kérdésére, miszerint a DK miként viszonyul a többi ellenzéki párt által preferált előválasztáshoz, Gyurcsány Ferenc azt mondta: az együttműködés kialakítása során minden technika elfogadható, amit felelősség és bölcsesség vezérel, mert számukra a végeredmény és a politikai tartalom fontos.

Nyakó István, a szocialisták sajtófőnöke lapunknak megerősítette, hogy valóban beszélt egymással a DK és az MSZP elnöke, amelyet Molnár Gyula kezdeményezett, ám további részleteket nem árult el. Információnk szerint ugyanakkor még a héten asztalhoz ül a két párt vezetése, céljuk pedig az, hogy egy közös miniszterelnök-jelöltje legyen a demokratikus ellenzéknek. Idesorolták azokat a pártokat, amelyek a népszavazási kampányban hasonló állásponton voltak, vagyis az otthonmaradásra buzdítottak. Ez alapján úgy tűnik, sem az LMP-vel, sem a Fodor Gábor-féle Magyar Liberális Párttal nem akarnak összefogni. Volt olyan szocialista politikus, aki azt mondta: az összefogás nem két pártelnök között dől el, hanem többfordulós egyeztetéseket kell tartani minden aktuális témáról. Az MSZP egyébként tegnap tartott, a DK pedig jövő héten tart elnökségi ülést.

A PM szerint viszont október 24-én, közösen kellene megkezdeni az ellenzéki pártok közötti tárgyalásokat. A párt egyértelművé tette, hogy az előválasztási versenyt támogatja, illetve nemet mond a 2014-es gyakorlatra, azaz „a színfalak mögötti mutyira és arra, hogy néhány pártvezér a saját túlélése érdekében irányítsa a tárgyalási folyamatokat”. Az előválasztást támogatja a baloldalon az Együtt is. Szigetvári Viktor pártelnök szerint ebben a versenyben ki lehet választani a jó jelölteket, akiket egyedüli ellenzékiként kell indítani választókörzetenként. Szerinte ennek a folyamatnak a során elválhat egymástól a látszatellenzék és a valódi jelöltek. Szél Bernadett, az LMP társelnöke lapunknak hangsúlyozta: pártja már korábban rögzítette, hogy senkivel nem fognak össze, egyedül mérettetik meg magukat.

Molnár Gyula szocialista pártelnök vasárnap esti felvetésére, miszerint az ellenzéknek közös köztársaságielnök-jelöltet kellene állítania, a jobbikos Apáti István csak annyit mondott: „Nem, nem soha! Farkasok a nyulakkal nem egyezkednek.”

Ha elhagyod a vallásod, véged van!

Alkotmányos betelepítési tilalom

A BBC humoristája borítja a bilit: Azért rúgtak ki, mert fehér vagyok

Évekig nem adják ki a nyíregyházi gyilkos orvost! Gyanítjuk, hogy a SRI-nek dolgozott!

Önnek is nőtt a jövedelme évi 123 ezer forinttal