Angela Merkel német kancellár pártja, a Fidesszel is egy európai pártcsaládba tartozó CDU politikusai egytől egyig úgy nyilatkoztak, hogy a kvótanépszavazás komoly vereség Orbánéknak. A bajor CSU viszont Orbánék érvelését visszhangozza.
Keményen nyilatkozott a vasárnapi kvótanépszavazás eredményéről a Fidesz európai pártcsaládjába tartozó kormányzó német Kereszténydemokrata Unió, a CDU.

A párt részéről Elmar Brok, az EP külügyi bizottságának vezetője a Bild című lapnak azt mondta: "ha minden egyes ország úgy viselkedne, mint Magyarország, akkor veszélybe kerülne az EU, mert semmit sem lehetne véghezvinni". 

A német szövetségi parlament (Bundestag) EU-ügyi bizottságának CDU-s elnöke, Gunther Krichbaum a Die Weltnek nyilatkozva úgy vélte, Orbán Viktor magyar miniszterelnök "nemzeti sorskérdésként állította be" a népszavazást, az eredmény pedig "politikai csőd" a számára. Hozzátette, hogy a Fidesz a referendum sikere érdekében hónapokig "erősen propagandisztikus, teljességgel egyoldalú" tevékenységet folytatott "hatalmas ráfordítással", amihez képest az eredmény "súlyos kudarc".

Ruprecht Polenz, a CDU Kelet-Európával foglalkozó külpolitikai szakpolitikusa, a párt volt főtitkára a Die Weltnek elmondta, hogy a népszavazás "súlyos vereség Orbánnak és népnemzeti gondolkodásának". Hozzátette, hogy a kormány számos médium által felerősített hatalmas propagandája ellenére "nem követték elegen" a kormányfőt.

A CDU/CSU-frakció külpolitikai szóvivője, Jürgen Hardt a Handelsblatt című üzleti lapnak azt mondta: "a referendum nem érte el célját, következésképpen vereség a kezdeményezői számára, ezen kívül tovább fokozza a megosztottságot Magyarországon és tovább mélyíti az árkokat".

A CDU testvérpártja a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa, az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője, Manfred Weber viszont Orbán Viktor és a magyar kormány érvelését visszhangozva a Die Weltnek azt mondta, hogy a népszavazás eredményét nem lehet "egyszerűen lesöpörni az asztalról", mert a referendum megmutatta, hogy "a magyarok nem akarnak kötelező kvótát, ameddig a parlamentjük nem járul hozzá" - mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa. Weber azt is mondta, hogy más uniós tagországokban is sokan osztják a magyarok kételyeitm, ezért szerinte az uniós állam-, illetve kormányfőknek "le kell ülniük a tárgyalóasztalhoz és eredményre kell jutniuk a migráció kérdéseiben". Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is így kell tennie, és "ezen mit sem változtat a referendum" - mondta Manfred Weber.

A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) részéről Burkhard Lischka, a párt Bundestag-frakciójának belügyi szóvivője a Handelsblattnak elmondta: "az Orbán-kormány masszív propagandája után a referendum súlyos vereség valamennyi jobboldali populistának Európában, és azt jelzi, hogy a fák a populistáknak sem nőnek az égig".

A liberális FDP részéről Alexander Graf Lambsdorff, az EP alelnöke a Handelsblattnak azt mondta, hogy a referendum "pofon" Orbánnak, aki megerősítést várt idegenellenes politikájához, de kudarcot vallott. A politikus a Bildnek nyilatkozva hozzátette: "Európa nem működik, ha mindenki csak a saját nemzeti pecsenyéjét sütögeti". Megjegyezte: "Orbán szívesen tartja a markát, amikor uniós pénzeket osztanak, és utána megint szidalmazza tovább Európát".

Putyin, felkészíti országát a világháborúra

Nagy-Britannia eláll az Emberi Jogok Európai Egyezményének betartásától a csatamezőkön

Dokumentumok bizonyítják, hogy a Federal Reserve Board nyílt csaláson alapuló bűnszervezet

Pártokon túl

Telefonja buktathatja le a Teréz körúti robbantót