Már a német belügyminiszter is afrikai menekült-táborok létrehozását javasolja, a líbiai kormány azonban egyelőre elzárkózik.
A tengeren megmentett migránsokat észak-afrikai központokba kellene szállítani, ahol vizsgálni lehetne az Európai Unió országaiba irányuló menedék-kérelmeiket, mondta csütörtökön Thomas de Maiziere német belügyminiszter. 

A belügyminiszter felvetése akkor hangzott el, amikor megérkezett Luxemburgba, az EU belügyminisztereinek találkozójára. A miniszterek megkísérlik lelassítani a Líbiából Olaszországba irányuló migráns-folyamot, azt követően, hogy egy márciusi megállapodás óta Törökország nagymértékben visszafogta a Görögországba érkezők számát. A tavalyi évben a legtöbb menekült Görögországon keresztül lépett Európa területére. 

„Azokat az embereket, akiket a Földközi-tengerből mentenek ki, biztonságos észak-afrikai létesítményekbe kellene visszavinni" mondta de Maiziere az újságíróknak. „Biztosítani kell ezeknek az embereknek a védelmét és nagyvonalú kvótákat kellene meghatározni Európába telepítésükre. E kvótákat tisztességesen el kellene osztani az európai országok között" mondta a miniszter. „Azoknak, akik nem kapnak menedékjogot, vissza kell menniük hazájukba" - tette hozzá Thomas de Maiziere. 

Az EU tagállamai, szembesülve a menekültekkel szembeni populista ellenállással, hosszú ideje éles vitákat folytatnak azokról a kvótákról, amelyek alapján szét kellene osztani és befogadni a Görögország és Olaszország táboraiban összegyűlt menedékkérőket.

Thomas de Maiziere nem nevezett meg egyetlen afrikai országot sem, az EU tisztségviselői azonban régóta tárgyalnak arról, hogyan fékezhető meg a Líbiából érkező migráns-áradat. Az afrikai menekültek elsősorban ebből az országból indulnak tovább Európába. 

Líbia új nemzeti egység-kormánya azonban a múlt héten visszautasította néhány EU-tagország kérését, amelyben tengerparti menekült-táborok építésére szólították fel. Álláspontjuk szerint az EU nem „háríthatja el magáról a felelősséget" a béke és a stabilitás helyreállításában. 

Számos EU-tagállam, közöttük Ausztria és Magyarország régóta szorgalmazza, hogy az EU kössön megállapodást az észak-afrikai országokkal és küldje vissza az elutasított menedék-kérőket. Megítélésük szerint így kellene megoldani az 1945 óta legnagyobb európai migrációs válságot. 

Magyarország populista miniszterelnöke, Orbán Viktor a közelmúltban azt mondta, hogy az EU-nak egy hatalmas menekült-várost kellene építenie a líbiai tengerparton és a menekült- kérelmeket ott kellene feldolgozni. 

Ez év kezdete óta túlterhelt hajókon több, mint 140 ezer migráns vágott neki az Olaszországba vezető útnak. A legutóbbi adatok szerint az utazás során mintegy 3,500 ember vízbe fulladt.