A vasárnapi kvótareferendumot értékelte Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben napirend előtt, ahol úgy nyilatkozott, a népszavazás elérte a célját. Megerősítette, hogy alkotmánymódosítási javaslattal él. Az MSZP frakcióvezetője arra szólította a fel a kormányfőt, hogy a valós problémákkal foglalkozzon, a Jobbik elnöke vesztes politikusnak nevezte a miniszterelnököt. A miniszterelnök viszontválaszában az MSZP-t úgy jellemezte, hogy akár a magyar érdekeken túlmenően is képviseli az uniós politikát, a Jobbikot pedig megvásárolt pártnak minősítette, amely gazdája érdekében Brüsszelnek drukkol a magyar kormány ellenében.
A vasárnapi kvótanépszavazás elérte a célját, Magyarország döntött – értékelt Orbán Viktor napirend előtt. „A cél az volt, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, tisztázzuk, mit akarnak a magyarok a tömeges migráció ügyében” – mondta a kormányfő, jelezve, hogy 3 282 723 ember ezt elutasította.

Úgy fogalmazott, mostantól nem a kormány és nem is a parlamenti képviselők akaratát, hanem mintegy 3,3 millió magyar emberét képviselik Brüsszelben. Összehasonlításul felidézte: amikor Magyarország az európai uniós csatlakozásról döntött, akkor 3 millió 50 ezer ember szavazata elég volt a belépéshez, most pedig mintegy 3,3 millió ember mondott nemet. Vasárnap a magyarok történelmet írtak, a nemek elsöprő győzelmével Magyarország nyert – jelentette ki a miniszterelnök.

AZ MSZP A TÁVOLMARADÁSBÓL FARAGNA GYŐZELMET

Foglalkozzon a valós problémákkal is! – szólította fel az MSZP frakcióvezetője a miniszterelnököt a napirend előtti felszólalásra reagálva. Tóth Bertalan szerint a népszavazás eredménye: 5:3, a választópolgárok többsége, ötmillióan döntöttek úgy, hogy nem vesznek részt a Fidesz által rendezett „értelmetlen, drága és hazug színjátékban”. Az ellenzéki politikus azt mondta, a kormányfő győzelemnek állította be az egyértelmű kudarcot, holott a választópolgárok többsége átlátott a szitán, nem hagyta magát félrevezetni. Szerinte az otthonmaradók és az érvénytelenül szavazók is aggódnak Magyarország jövőjéért és biztonságáért.

A frakcióvezető szerint, ha a miniszterelnök a megoldást az alaptörvény-módosításban látja, azzal elismeri, teljesen felesleges volt a népszavazás és elkölteni 17 milliárd forintot. Tóth Bertalan szerint nincs szükség az alaptörvény módosítására, így az MSZP nem is támogatja azt, a menekültválságnak pedig kizárólag európai szintű megoldása lehet, és ezt a magyar kormánynak segítenie kell.

VONA SZERINT ORBÁN VIKTOR VESZTES POLITIKUS

Vesztes politikusnak nevezte és lemondásra szólította fel a Jobbik elnöke Orbán Viktor miniszterelnököt. Vona szerint Brüsszel a kormányfő – kvótareferendummal kapcsolatos – felelőtlenségét és hibáját kíméletlenül ki fogja használni Magyarországgal szemben. A Jobbik elnöke felidézte, hogy pártja tavasszal javaslatot tett az alaptörvény módosítására. Nem szégyelli magát a miniszterelnök, hogy fél év és 15 milliárd forint „eltékozlása”, egy sikertelen népszavazás után előáll ugyanezzel a javaslattal? – kérdezte.

Hangsúlyozta, hogy a Jobbik kezdetektől fogva elutasítja a migrációt és a kvótát. „És én pontosan ezért haragszom önre és követelem a lemondását, mert ön ebben a számunkra nagyon súlyos kérdésben Magyarországot belelavírozta egy veszélyes és kudarcos helyzetbe, és ezt a csatát elveszítette” – fogalmazott. Vona Gábor szerint Orbán Viktor hitelessége, tekintélye, ereje az európai szintéren végletesen megcsappant, nem fogják komolyan venni a brüsszeli bürokraták a kvóta elleni harcban. Ne legyenek illúziói, és ne is ringasson illúzióba senkit! – szólított fel.

A Jobbik vezetője közölte, miközben a társadalom 80-90 százaléka elutasítja a kvótát, alig negyven százalék jelent meg a népszavazáson. A kvótákat elutasító emberek több mint a fele otthonmaradt, ezzel Orbán Viktornak üzentek – közölte.

A JOBBIKOSOK NŐJENEK FEL A FELADATHOZ

Orbán Viktor válaszát azzal kezdte, hogy egy demokráciában szokatlan dolog, amit az MSZP és Jobbik művel, hogy meg nem szerzett szavazatok fölött zajlik köztük a vita. Az otthonmaradók szerinte „azt mondták, hogy ha születik egy döntés, ők azzal a maguk részéről együtt tudnak élni”.

„Mi nem sértegetjük azokat, akik elmentek szavazni – önök ezt tették –, és azokat sem sértegetjük, akik nem mentek el” – mondta a miniszterelnök. A távolmaradók a miniszterelnök szerint pontosan tudták, hogy „a döntés nélkülük fog megszületni, ahogy meg is született”.

Orbán Viktor szerint Magyarország és Brüsszel vitájában a Jobbik az utóbbinak szurkol, mivel „megvásárolt párt”, és azt is „tudjuk, hogy ki a gazdája”, és kijelentette, hogy a kormány nem számíthat a Jobbikra a Brüsszellel vívott csatában. A miniszterelnök felidézte, Vona Gábor korábbi kijelentése szerint az iszlám az emberiség utolsó reménye, ezért arra kérte a Jobbik képviselőit, hogy nőjenek fel ahhoz a feladathoz, amellyel megbízták őket a választóik.

AZ MSZP EURÓPAI POLITIKÁT AKAR, DE AZ ROSSZ MAGYARORSZÁGNAK

Az MSZP mindig is képviselte az Unió politikájának magyarországi megvalósítását, akár az ország érdekein túlmenően is – fogalmazott már a másik ellenzéki párthoz fordulva a miniszterelnök. Az MSZP által szorgalmazott „európai megoldásról” azt mondta, hogy az nem más, mint az illegális migránsok beengedése, majd szétosztása a tagországok között. Kiemelte, hogy mindebben felső határ sincs, és akárhány migráns érkezik, eszerint szét kell őket teríteni az Európai Unióban.

Orbán Viktor felhívta az MSZP figyelmét, hogy ez az európai megoldás rossz Magyarországnak. Ugyanakkor hozzátette, hogy az egész európai baloldal úgy gondolkodik, ahogy az MSZP, ezért nem szabad komolytalannak minősíteni ezt a programot sem. Magyarországnak ez az európai megoldás nem kell a miniszterelnök szavai szerint, de „mi nem szembe akarunk menni Európával, hanem meg akarjuk változtatni az európai politikát”.

Nem Európa ellenében akarunk Magyarország érdekeit szolgáló bevándorláspolitikát, hanem a Magyarország érdekét szolgáló bevándorláspolitikát akarjuk az európai politika alapjává tenni.

Uniós szóvivő: az Európai Bizottság tiszteletben tartja a magyar emberek demokratikus akaratát

Árulózó tömeg fogadta Merkelt a német egység ünnepén

Így számol a két százalék

Geert Wilders gratulált Magyarországnak a népszavazás eredményéhez

Ugorják vagy repüljék át Szerbiát, vigyék őket vissza oda, ahonnan hívták! - Nikolics is lezárná a határokat