A sok rossz hír mellett némi vigaszt jelenthet, hogy olyan emberek is érkeztek Németországba a migráns hullámmal, akik valóban képzettek, hasznos munkát tudnak és akarnak végezni, hálásak azért, hogy kaptak egy második esélyt az élettől és éppenséggel az iszlamista terror felszámolásában érdekeltek. Sajnos ők vannak kevesebben.
Ilyen a 23 éves Masoud Aqil is, aki Szíria egyik kurdok-lakta városából, Qamishliből érkezett. Korábban angol szakot végzett Aleppóban és a Rudaw nevű kurd rádiónál dolgozott. Most a migránsok között rejtőző terroristák beazonosításában és kiszűrésében segíti a német titkosszolgálatokat. A fiatalembernek van némi oka neheztelni az ISIS-re: 280 napot töltött börtönükben azt követően, hogy 2014 december 15-én egy kollégájával együtt elfogták.

A két férfit fadorongokkal verték össze és azt mondták, lefejezik őket. Egy sária –bíróság halálra ítélte őket, ehelyett azonban egy kisvárosba, Shaddadiba vitték és bebörtönözték őket. A fiatalembert arra kényszerítették, hogy a rabok narancssárga kezeslábasát viselje, csupán penészes kenyeret kapott enni és négy társával együtt rendszeresen verték. Legtöbbször éjszakánként, kábelekkel ütlegelték őket szadista őreik. Masoud mégis szinte örült a kínzásnak. Persze nem azért, mert mazochista lett volna, hanem mert tudta: ez azt jelenti, hogy még mindig nem akarják kivégezni őket.

Később Rakkába vitték, ahol szintén borzalmasak voltak a börtönkörülmények. Masoud egy 2×2 m cellában raboskodott. Még ürülékét sem távolították el mellőle, szenvedett a rovaroktól. Férgek petéztek a bőre alá, folyamatosan véresre vakarta magát. „Tisztára olyan volt, mint a moziban” – mesélte a Der Spiegelnek  „Muszáj volt néznem és kivárnom, amíg vége lesz.” A pénteki imák után a terroristák lelőttek néhány rabot,a fiatalembert pedig arra kényszerítették, hogy mobiltelefonjukon nézze végig a borzalmas kivégzést. „Nézd, firkász, mit tettünk a barátaiddal.” – mondogatták. „Téged majd elevenen fogunk megégetni.” A fenyegetésnek volt is alapja: előtte még egyetlen kurd újságíró sem távozhatott élve az ISIS börtöneiből.

De nem így lett, mert egy fogolycserének köszönhetően, 280 nap raboskodás után kiengedték. Masoud akkor megfogadta, hogy eljön Európába –és ez neki is, édesanyjának is sikerült az év elején. Márciusban, nem sokkal érkezését követően Brüsszelben támadtak a terroristák, ahol ártatlan utasokat gyilkoltak.

Masoud jelenleg két németországi nyomozóirodának dolgozik. Többféle ügyben nyújt segítséget, a titkosszolgálatok megbecsülik munkáját. Egykori fogva tartói közül néhánynak a nevét, tartózkodási helyét már sikerült a hatóságok rendelkezésére bocsátania. Májusban egy bajorországi hostelből kialakított menekült szálláson rábukkant egy, a városából származó férfire, aki korábban csatlakozott az Iszlám Államhoz. Jóllehet a férfit a homlokán levő sebhelyről és egy rövid beszélgetés során beazonosította, annak felelősségre vonása elmaradt. Akárcsak annak a másik 30 terroristagyanús személynek, akiket sikerült lelepleznie. Sajnos, mivel nem álltak rendelkezésére olyan bizonyítékok, amelyeket egy nyugati bíróság is elegendőnek tart ahhoz, hogy vádat emeljen, ők még szabadlábon vannak. Csekély vigasz, hogy egyelőre még a hatóságok látóterében, hiszen tudnivaló, hogy hamis papírokkal vagy azok nélkül akármelyik percben könnyen felszívódhatnak.

Maga Masoud is tisztában van ezzel. Nagyon hálás ugyan Németországnak, egyszersmind azonban úgy látja, óriási hiba volt mindenkit kritikátlanul befogadni, hiszen most már a terroristák itt vannak a nyakunkon. Szinte lehetetlen megállapítani, ki az ártatlan, a háború elől menekülő, és kik a rovott múltú bűnözők, akik menekültnek álcázzák magukat. Tisztában van persze azzal, hogy nagyon veszélyes küldetést teljesít, és itt sincs teljesen biztonságban. Ennek ellenére úgy döntött: a nyilvánosság előtt is vállalja arcát és nevét, hogy bebizonyítsa: a terroristáknak itt már nincs hatalmuk fölötte. Az ISIS – hóhérok iránti, jogos bosszúvágyon kívül a németek iránti hála is arra ösztönzi, folytassa küldetését.

Reménykedjünk benne, hogy Merkel asszonyék polkorrekt gépezete nem vonja majd felelősségre “iszlamofóbiáért” és nem játssza újra egykori kínzói kezére.

Lehet, hogy megvan a HIV ellenszere?

A rendőrök tűzharban végeztek nyolc terroristával Csecsenföldön

Berlin: a repülőgépről hozták le a terroristát

Vége, Trumpot kicsinálták - süllyedő hajóról menekülnek a republikánusok

A tudósok már képesek rá, hogy feltámasszák a gyapjas mamutokat, és meg is teszik