Másfél év börtönbüntetésre ítélték Ryan Collinst, az Apple internetes tároló-szolgáltatása, az iCloud elleni kiterjedt hackertámadás egyik elkövetőjét, aki 2014-ben társával több mint száz ismert sztár adatait töltötte le az internetről és tette közzé a róluk készült aktfelvételeket.
A pennsylvaniai bíróság ítélete azért volt viszonylag enyhe, mert a 36 éves Collins májusban bűnösnek vallotta magát. Az államügyészség közlése szerint a cyber-lopás bűntettét nem, csak a fotók nyilvánosságra hozatalát tudták bizonyítani.

A nyomozók szerint több mint hatszáz áldozata volt a támadásnak, sokan közülük ismert sztárok.

A hackereknek két éve sikerült hozzájutniuk Lea Michelle, Rihanna, Victoria Justice, Kirsten Dunst, Kristen Ritter, Yvonne Strahovski, Bar Rafaeli, Cara Delevingne, Kim Kardashian, Mary-Kate Olsen, Jennifer Lawrence és mások meztelen képeihez is. A felvételek nyilvánosságra hozója a 4chan, a Reddit, a Twitter és a Tumblr közösségi fórumokon azt állította, hogy Lawrence-ről további pikáns képekkel és videofelvételekkel rendelkezik. Az Oscar-díjas Jennifer Lawrence ügynöke és Mary Elizabeth Winstead valódinak, mások viszont hamisítványnak minősítették a felvételeket.

Jennifer Lawrence “nemi bűncselekménynek nevezte” képei nyilvánosságra hozatalát.

Collins csapdát állított áldozatainak. Az államügyészség szerint olyan e-maileket küldött nekik, melyek úgy néztek ki, mintha az Apple-től vagy a Google-től származnának. Ezekben a felhasználónevüket és a jelszavukat kérte tőlük, így több mint 120 felhasználói fiókba tudott belépni.

Bizonyos esetekben egy speciális szoftver segítségével az iCloudban tárolt adatokat is le tudta tölteni. Másoknak Collins modellmunkát ajánlott, így érte el, hogy személyesen az adott sztárok küldtek neki aktfotókat.

Az elkövetőként szintén megvádolt Edward Majerczyk, aki Collinshoz hasonlóan elismerte bűnösségét, továbbra is vár az ítéletre, ő öt évnyi elzárást is kaphat.

Az Apple a botrány kirobbanásakor cáfolta, hogy rendszerei, köztük az iCloud feltörésével juthattak hackerek sztárokról készült meztelen felvételekhez. A cég ugyanakkor elismerte, hogy egyes celebek fiókjaihoz célzott támadások eredményeképpen – felhasználói nevek, jelszavak és biztonsági kérdések ismeretében – hozzáfértek a bűnözők.