Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint az uniós politikusok és néhány tagállami vezetőn kívül senki nem akarja a kötelező betelepítési kvótát.
Ifj. Lomnici Zoltán az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában kiemelte: a kvóta kötelező jellegét többek között alátámasztja a szankció is, amelyet kilátásba helyeztek. 

A közjog, az uniós jog szintjén mindenki egyértelműnek veszi, hogy ha kvóta lesz, az kötelező lesz - mondta a jogász, megjegyezve: az ezzel kapcsolatos tévinformációk politikai üzenetek. 

Felhívta a figyelmet, hogy csak 2015-ben másfélmillió, idén további egymillió migráns érkezett. 

Velük "kell valamit kezdeni" - fogalmazott. Lomnici Zoltán szerint ezek az emberek nem állnak be dolgozni, a munkaerő-piaci helyzetet nem javítják, a szociális ellátórendszernek viszont egyre nagyobb terhet jelentenek.

Az alkotmányjogász szerint ha a vasárnapi kvótarefendumon részt vesz egy kritikus tömeg, az már önmagában "üzen Brüsszelnek". 

Ha nagy arányban lesznek a nemek, az az első komoly üzenet lesz Brüsszel számára, hogy migrációs politikája megbukott. Ennek Brüsszelben és Magyarországon is következményeinek kell lennie - hangsúlyozta Lomnici Zoltán, hozzátéve: ennek az alaptörvény-módosítás, más jogszabályi aktus csak egy része. 

Emellett a kormányzatnak töretlenül fenn kell tartania eddigi politikáját, hogy ne történjenek Magyarországon is olyan terrormerényletek, mint amilyenek az elmúlt időszakban Brüsszelben, Párizsban vagy Nizzában történtek - mondta.

Kvótareferendum - Részvételi arány - 9 óra - 7,25 százalék


MTI