Azon túlmenően, hogy eltávolítanak mindent, amiről úgy vélik, hogy kísértést jelenthet a ’bálványimádásra’, az iszlám dzsihádisták azért akarnak lerombolni minden nem-muszlim műalkotást, mert ezzel tesznek tanúságot az iszlám igazsága mellett – mivel a Korán szerint a nem-muszlim civilizációk lerombolt maradványai Allah büntetésének jelei azok számára, akik elutasították az Ő igazságát:
(Korán 3:137) „Sok létforma (mint ez is) semmisült már meg előttetek is: hát utazzatok a földön, és lássátok, hogy mi lett azok végzete, akik elutasították az Igazságot!”

Ez az egyik alapköve az iszlám azon elképzelésének, hogy az iszlám előtti civilizációk és a nem-iszlám civilizációk mind dzsáhilijja – vagyis a hitetlenek társadalmai – amelyek értéktelenek. Természetesen ez nem teszi lehetővé a nem-muszlim vallási létesítmények tiszteletét. – Robert Spencer
Szomorú látvány tárult a pristinai szerb ortodox plébános, Fr. Saša Mitrović elé, amikor nemrég a temetőben járt: a temetői kápolnából nyilvános vécét és szeméttelepet csináltak, a sírokat pedig felverte a gaz.

Amikor a szerb ortodox egyházmegye emberei elkezdték takarítani a temetőt, megjelentek a helyi önkormányzat emberei és kitiltották őket a temetőből, valamint megtiltották a takarítás folytatását is (bírói végzés nélkül).

Pristina muzulmán polgármestere, Shpend Ahmeti nemrég azt mondta egy rádióinterjúban, hogy nem az önkormányzat dolga a vallási létesítmények rongálásának megakadályozása – arra a kérdésre reagálva, hogy miért nem tett intézkedéseket, amikor a közelmúltban felgyújtották az egyik helyi keresztény gyülekezet templomát.
Az viszont már az önkormányzat feladata Ahmeti elmondása szerint, hogy megakadályozzon „mindenféle felújítást” ezeken a helyeken, ideértve a takarítást és a falak lemosását is.

A vallási jogok ilyen arcátlan csorbítása a koszovói társadalom szégyenét jelenti – mondta Teodosije Püspök, hangsúlyozva, hogy senki sem akadályozhatja meg az Egyházat abban, hogy szent helyeinek méltóságáról gondoskodjon és megvédje azokat a vandalizmustól.