Meggyilkolták a mexikói drogbárók ügyében bíráskodó Vicente Bermudez Zacariast. A Sinaloa-kartellt irányító "El Chapo" Guzman - más néven a Köpcös - legújabb fellebbezéseit vezető férfit házától nem messze, kocogás közben lőtték fejbe hátulról.
Videofelvétel is készült a meggyilkolt Vicente Bermudez Zacarias kivégzéséről, melyet hétfőn hajtottak végre ismeretlen elkövetők, nem messze a 37 éves férfi metepec-i otthonától, 40 kilométerre Mexikóvárostól. Kocogás közben lőtték fejbe hátulról – írta az Independent.

Zacarias számos drogbáró ügyében bíráskodott, de El Chapo, más néven a Köpcös ítéletének fellebbezései miatt vált közismertté.

Enrique Pena Nieto mexikói elnök már vizsgálatot indított a gyilkosság ügyében, de a feltételezett vádlottak nevét még nem hozták nyilvánosságra.

A bíró nem csupán a Köpcös által irányított Sinaloa-kartellt haragította magára, de a Zetas-kartell egyik fontos bandatagját is az ő közreműködésével zárták börtönbe – nem messze Zacarias házától.

A Köpcös jelenleg az egyesült államokbeli Texas határához közel fekvő Ciudad Juárez város mellett lévő, szigorúan őrzött börtönben várja a döntést arról, hogy Mexikó kiadja-e az Egyesült Államoknak.

A hírhedt Sinaloa drogkartell vezére – ragadványnevén El Chapo, a Köpcös – a texasi határhoz közel fekvő börtönbe szállítása összefüggésben állhat a kiadatási procedúrával, de a jogászok úgy látják, hogy hosszú folyamatról van szó, vagyis akár két évbe is telhet, mire Guzmán az amerikai hatóságok kezébe kerülhet.