13 év fegyházra ítélték azt a lajosmizsei férfit, aki tavaly bedrogozva késsel négyszer megszúrta kislányát és saját magát is. A férfi családja először tagadta, hogy a kicsi is megsérült, és a helyszínre érkező mentősök, valamint egy orvos sem vette észre, hogy a gyerek is életveszélyben van...
Egy másik valóságba került az lajosmizsei férfi, aki négyszer belevágta a kést saját gyerekébe. A tragédiába torkolló ámokfutás azután kezdődött, hogy élettársa elhagyta a 31 éves Józsefet és másfél éves kislányukat. Az elkeseredett apa tiltott szerekkel próbált enyhíteni szenvedésén.

Hubay Attila ügyész elmondta: az élettársi kapcsolat megszakadását a vádlott nem tudta feldolgozni, rendszeres drogfogyasztóvá vált, spurit és kristály néven ismert drogot használt. A késelést megelőzően négy napon át egy kristály nevű dizájner drogot szívott.

Hadnagy Ibolya, a Kecskeméti Törvényszék tanácselnöke hozzáfűzte: a férfi érezte, hogy egyre feszültebb, idegesebb lett, halálfélelem fogta el. Úgy érezte, a körülötte lévők meg akarják ölni. Hallucinált, és egyszer csak elkattant valami, elkezdte magát szurkálni.

2015. szeptember 10-én reggel 8 óra körül eluralták a gyilkos téveszméi. A férfi állítása szerint azt érezte, hogy a hangok meg akarják szerezni a kislányát, de csak őt akarják megölni, hogy elvehessék a kislányt.

Ekkor ketten voltak a szobájában a kislányával. Bal karjában fogta a kislányát, jobb kezében volt a kés. Amikor megszúrta magát a mellkasán, éles fájdalom hasított belé. József a kis Mirellát is döfködni kezdte, négyszer merítette mellkasába a kést. Saját testét a férfi háromszor sebesítette meg. Amikor a házban élő rokonai észrevették, mit tett, riasztották a mentőket és a rendőrséget.

Anyja a kislányt kivette a vádlott kezéből, apja pedig megpofozta őt, és a kést kicsavarták a vádlott kezéből. A férfit kórházba vitték, a kislányt azonban nem, mert József és rokonai is azt állították a mentősöknek, hogy a picinek nem esett baja, csak apja sérüléseitől lett véres a ruhája. Nem sokkal később azonban a családtagok megjelentek Mirellával a házi gyermekorvosnál, azt állítva, hogy üvegcserépbe esett, ezért vannak vérző sebek a mellkasán.

A doktor nem ismerte fel, hogy szúrt-metszett sérülésekkel van dolga, ezért csak letapasztotta azokat, és hazaengedte a gyereket. Mirella azonban délután már vért hányt, ekkor végre hozzá is mentőt hívtak. Addigra életveszélyben volt, sok vért vesztett, megsérült a mája és a gyomorfala. Az orvosok azonban megküzdöttek érte, és életben maradt. Hét óra telt el, mire a megkéselt kislány először segítséget kapott.

A férfi gyilkossági kísérletért 13 évet kapott, elsőfokon. A kislányának sem lehet az apja többé, ő gyermekvédelmi gyámhoz került. Az, hogy a gyerek él, nem a férfin múlott, sőt a késlekedésbe kis híján belehalt. Maradtak még bűnösök büntetlenül, de ebben a perben csak a késelő apa felelősségét vizsgálták.

A mentősök nem vizsgálták meg a helyszínen a sértettet. Az, hogy erre miért nem került sor, miközben a bejelentések arról szóltak, hogy egy gyereket is megszúrtak, illetve a hozzátartozók – elsősorban a nagymama – miért állították, hogy nincs gyereksérült, nem tárgya az eljárásnak, így a bíróság semmilyen észrevételt nem tehet.

Arra sincs válasz, ki tüntette el a kislányról a kés által kilyuggatott ruhát a nyomozók kiérkezéséig. Azt sem vizsgálták, hogy miért hazudták a rokonok a háziorvosnak, hogy a gyereket üveg vágta meg. Az orvos ellen viszont külön eljárás indul foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt, amiért jelentéktelen sérülésnek vélte Mirella kis híján halálos sebeit.

Nem egyedi eset

Három évvel ezelőtt kísértetiesen hasonló öldöklés történt Füzesabonyban: a 43 éves apa, György összeveszett gyereke anyjával, aki akkoriban Svájcban árulta a testét, és ebből tartotta el a családot. A férfi ezután kristályt lőtt be magának, akárcsak a lajosmizsei apuka.

Az anyagtól neki is üldözési mániája támadt, ő is azt képzelte, hogy az életére törnek, és hatéves kisfiát el akarják rabolni tőle. Ezért fogta a gyereket, taxit hívott, és egyenesen a füzesabonyi rendőrségre ment. Onnan elküldték őket, mire a vasútállomás felé indultak. Ott két járőr igazoltatni akarta a furcsán viselkedő férfit, amitől György még jobban bepánikolt, kést rántott, és a kicsi nyakához tartotta.

Fenyegetőzni kezdett, hogy ha nem hagyják elmenni a fiával, megöli őt és végez magával is. A két egyenruhás közül az egyik gumibottal akart hatni a tettesre, a másik közben erősítést kért. De már semmire nem maradt idő: az őrjöngő apa belevágta a kést a kisfiúba. Ezután átrohant az utca másik oldalára, közben magába vagdosta a kését. Ott rádöbbenhetett, hogy mit tett, mert visszafutott a fiához, ahol aztán a rendőrök leteperték. A gyereken azonban már nem lehetett segíteni: elvérzett.

A füzesabonyi férfi rendszeresen drogozott, vagyis pontosan tudta, hogyan hat rá a szer. A vádlott korábban elismerte, hogy az általa korábban szedett pszichoaktív anyagnak van olyan hatása, amely szinte minden alkalommal üldöztetéses képzeteket keltett nála.

A halott kisfiú apja a per során azzal próbált védekezni, hogy bekristályozva nem tudta, mit csinál, az nem ő volt. Ahogy a lajosmizsei kislány apja is azzal próbálkozott, hogy kitörlődött az emlékezetéből, mi történt a reggeli kávéja és a kórházba szállítása között.

A kábult állapot azonban nemhogy nem menti fel a tettest az elkövetett bűncselekménye alól, hanem még súlyosabb büntetést mér az igazságszolgáltatás azért, ha valaki saját magát hozta öntudatlan állapotba. A törvényszék kimondta: a drog nélkül György nem gyilkolt volna.

Tóth István ügyész szerint a szankciónak olyan üzenete kell, hogy legyen, hogy ha valaki kábítószerhez nyúl, akkor kiszolgáltatja magát ennek az anyagnak, és nem tudhatja, mi zajlik az agyában.

A férfi azóta már tölti életfogytig tartó, 35 évnyi büntetését. 80 éves aggastyán lesz, amikor egyáltalán felmerül, hogy szabadulhat.

Fogalmuk sincs, mit fogyasztanak

A drogfogyasztóknak sokszor fogalma sincs arról, mit kapnak a pénzükért, mivel mérgezik magukat, és az hogyan hat majd rájuk, mit hoz ki belőlük. Ma már tömegek számára elérhetők az 1-2 ezer forintért beszerezhető kotyvalékok, amibe garantáltan csak a legócskább vegyi anyagok kerülnek. A szakemberek úgy fogalmaznak: a kábítószerpiacon globális emberkísérlet zajlik, a vásárlók többségének fogalma sincs arról, mit használ – csak üssön. Mivel ezek az ismeretlen összetevőjű anyagok mindenkire másképp hatnak, vagyis kiszámíthatatlanok a reakciók, ezért pokolian nehéz feladat megfékezni őket.

A statisztika miszerint a bűncselekmények 60 százalékát alkoholtól bódultan követik el- eddig is sokkoló volt. Mára azonban a drog hatására elkövetett támadásokkal is komolyan számolni kell.

Az amerikai választásokat törölni kell és háborús bűncselekményeket vizsgáló bíróságokat kell felállítani

Megszólalt a román orvos kómából felébredt áldozata

Berlini repülőtéren robbantott volna a chemnitzi pokolgépes terrorista

Népszabadság-ügy - de hol a pénz?

Kitiltották a 444! firkászait a parlamentből? Lehet hogy csak balhét akarnak generálni?