Szeles Erika tragikus történetét mindenkinek ismernie kell.

A magyar történelem legikonikusabb fotóinak egyike egy 1956-os portré, amelyen az akkor 15 éves Szeles Erika szerepel. Az orosz gépfegyverrel felszerelkezett lányt ábrázoló fényképet több külföldi lap is címlapfotóként használta, mert a bátorság és a remény jelképének tartották. Vagn Hansen dán fotós képének készültét 1956. november 1-re datálják: ekkor még senki sem sejtette, hogy alig egy héttel később Erika sorsa tragikus fordulatot vesz. Nézd meg a képet, és ismerd meg a lány történetét!
Szeles Erika Kornélia 1941. január 6-án született egy budapesti kommunista zsidó család egyetlen lányaként. Iskolatársai mindig különcnek tartották, ő maga pedig nála idősebbekkel barátkozott: egy ilyen ismerősének hatására lépett be egy antikommunista felkelő csapatba az 1956-os forradalom idején, és itt tanulta meg kezelni a gépfegyvert is.
Miután az oroszok betörtek Magyarországra, Erika aggódó ismerősei meggyőzték a 15 éves lányt, hogy még túl fiatal a harchoz, ezért inkább a Vöröskereszt önkéntes nővére lett. Néhány nap múlva pár barátjával mégis részt vett egy fegyveres utcai felkelésben, annak ellenére, hogy anyja sírva könyörgött neki, ne tegye.
Amikor egyik társa megsebesült, Erika odaszaladt, hogy segítsen rajta, ám ekkor többször rálőttek egy szovjet gépfegyverből, a halálos találat a nyakán érte. 1956. november 14-én temették el, sírja a Kerepesi úti temetőben található.