A Demokratikus Koalíció elnöke a párt kvótareferendummal kapcsolatos kampányának utolsó vidéki fórumán, mintegy 200-250 hallgató előtt azt mondta: Alig találni olyan embert Magyarországon, akinek van személyes tapasztalata az Európát már valóban elérő menekülthullámmal kapcsolatban, hiszen ezek az emberek nem Magyarországra jönnek.
“Nem mi vagyunk a földi paradicsom az ő szemükben”, Magyarországon csak átvándorolnak, Németországba, Svédországba, Dániába mennek” – sorolta.

Nekünk ellenkező a problémánk, tőlünk mennek el saját gyermekeink és unokáink, akik “nagyon világos választ adnak önkéntelenül és ösztönösen is Orbán Viktor dilemmájára”.

A gyerekeink a Nyugatot választják, ahol lehetőséget látnak, “nem Záhony, Baku vagy Moszkva felé mennek, hanem Londont, Németországot választják” – fejtegette a DK elnöke.

A világ legbefolyásosabb országai folyamatosan keresik egymással az együttműködést, ezért nekünk is Európát kell figyelnünk, “vagy azt a világot szeretnénk, ami tőlünk keletre van?” – tette fel a kérdést.

Válaszában arról értekezett, hogy Putyin Oroszországa vagy Erdogan Törökországa helyett Merkel Németországa vagy Renzi Olaszországa legyen a minta.