Nem hősök, és nem Németország megmentői azok a szír férfiak, akik elfogták és átadták a hatóságoknak – állítólag ezt vallotta letartóztatása után Dzsaber al-Bakr, a terrortámadás tervezésével gyanúsított szír menekült. Az értesülésről az M1-en Volf-Nagy Tünde berlini tudósító számolt be. A tudósító szerint Dzsaber al-Bakr azt mondta, hogy az őt megkötöző szírek a cinkostársai voltak, és ők is tudtak a tervezett merényletről.
A riporter aDzsaber al-Bakr halálának körülményeiről is beszélt. A férfit szerdán késő este a németországi Lipcse börtönében holtan találták a cellájában. Német sajtóinformációk szerint az iszlamista indíttatású robbantásos merénylet előkészítésével gyanúsított szír menekült a saját pólójára akasztotta fel magát.

A Bild információi szerint az őrség óránként egyszer nézett be a férfi cellájába. Hétfő estétől már éhségsztrájkot folytatott, és világos volt, hogy meg akarja ölni magát. Szerdán a gyanúsított összetört egy lámpát, és annak darabjaival próbálta felvágni az ereit, majd egy konzervdobozzal is megkísérelt öngyilkosságot elkövetni. A kirendelt ügyvédje kifejezetten utalt rá, hogy a férfinak öngyilkossági szándéka van – tette hozzá a tudósító.

Thomas de Maiziere német szövetségi belügyminiszter szerdán azt mondta, dicséret és elismerés jár minden Németországba menekülő embernek, akik segítik a biztonsági szervek munkáját, így a Dzsaber al-Bakr elfogásában közreműködő szíriaiaknak is.

Dzsaber al-Bakrt a rendőrség szombaton kora hajnalban megpróbálta őrizetbe venni egy chemnitzi lakótelepen, mert a hatóságok tudomására jutott, hogy robbantásos merényletet tervezhet. A gyanúsított a rajtaütés előtt elmenekült, Lipcsébe utazott, és okostelefonján egy szíriai menekülteknek létrehozott online platformon jelezte, hogy segítségre szorul, mert nincs szállása. Egy szíriai menekültekből álló baráti társaság fogadta be. Vasárnap az egyik ismert közösségi portálon arab nyelven közzétett körözési felhívás alapján felismerték, és amikor este aludni indult, letámadták, megkötözték és értesítették a rendőrséget. Dzsaber al-Bakrt hétfő hajnalban őrizetbe vették.