A Fülöp-szigetek ökölvívó bajnoka, ma pedig egyik szenátora, Emmanuel „Manny” Pacquiao bevallotta, hogy tinédzserként sokféle kábítószert használt ugyan, de ettől még teljes mértékben támogatja Rodrigo Duterte elnököt, akinek a kábítószer-ellenes kampánya három hónap alatt már több mint 3000 ember – többnyire felhasználók és terjesztők – meggyilkolásához vezetett.
Pacquiao az elnök szoros szövetségeseként úgy vélte, hogy Dutertét „Isten kente fel, hogy megfegyelmezze a filippínó embereket”, ezért tiszteletben kell tartani tekintélyét. „Az elnök nem tudja, hogy nekem is van tapasztalatom a drogról, sokféle kábítószert, mindenféle drogot kipróbáltam” – mondta a bokszolóból lett szenátor, aki évekig élt delíriumban, mielőtt bajnok lett, és kifejezte reményét, hogy emiatt nem romlik majd meg kapcsolata az elnökkel.

A június 30-án hivatalába lépett Duterte elnöksége központi elemévé tette a drogellenes háborút, mondván: a narkotikumok tönkreteszik a 100 milliós nemzetet. Azóta összesen 3171 embert – köztük felhasználókat és a terjesztőket – öltek meg, akiknek közel kétharmadával ismeretlen merénylők, a többivel pedig, a rendőrség adatai szerint törvényes rendőri műveletekben végeztek.

A „Romboló” becenévre hallgató bokszoló és a „Megtorlónak” elnevezett elnök barátsága legalább 15 évre – Davao város ökölvívó ringjébe – nyúlik vissza, ahol Pacquiao elmondása szerint Duterte segített megszervezni az egyik mérkőzését. „Pénzügyileg is ő segített a promócióival” – vallotta be a balkezes Pacquiao, aki már nyolc súlycsoportban világbajnok. Egyes médiahírek szerint Pacquiao és Duterte csuklójára is a katonák által elindított, majd később betiltott Guardians Mindanao Brotherhood csoport nevének kezdőbetűi vannak tetoválva.
Pacquiao nem tudta felidézni első találkozását Dutertével, de emlékei szerint ő akkor 22-23 éves lehetett. Ma már rendszeresen együtt étkeznek és ő a keresztapja Duterte unokájának. Pacquiao becenevén – Digong-nak – szólítja az elnököt, és vállja, hogy barátja teljesen az ellentéte a róla kialakult felfogásnak, miszerint egy mocskos szájú és agresszív férfi. „Ő egy tiszteletteljes, vendégszerető és barátságos ember, akit nem lehet vádolni a drogháború gyilkosságaiért, hiszen abban a drogbárók és a terjesztők ölik egymást.

„Isten helyezte őt ebbe a pozícióba, hogy fegyelmezze az embereket” 
– mondta a boxoló szenátor és szerinte az embereknek  tiszteletben kell tartaniuk a hatóságot és a „felkentet” is. A sportoló egyik első ténykedése a szenátusban az volt, hogy benyújtott egy törvényjavaslatot a halálbüntetés újbóli bevezetésére a kábítószerrel kapcsolatos visszaélések szankcionálására.

És ő volt az, aki segített félretolni Duterte egyik legszókimondóbb kritikusát, Leila De Lima szenátort azzal, hogy kigolyózta ellenfelét egy olyan vizsgálóbizottság elnöki székéből, amely az elnök davaói polgármestersége idején működő polgárőr halálosztagokkal fennálló kapcsolatát vizsgálja.

Ez a népszavazási kudarc háborúba taszíthatja az országot