Recep Tayyip Erdogan török államfő hétfőn ismételten kijelentette, hogy az európai országok nem tartják be ígéreteiket, mert nem fizették ki neki a kért 3 milliárd eurót. Miközben mi határzárat építettünk, Brüsszel semmit nem tett, és az európai országok nevében védelmi pénzt ígért a törököknek.
Erdogan arra emlékeztette az európai vezetőket, hogy Törökország és az Európai Unió márciusban egy megállapodást kötött a tömeges bevándorlás kezelésével kapcsolatban, és ennek részeként az EU 3 milliárd eurót kellene fizessen Törökországnak.

A török elnök az Ankarában kezdődő Nemzetközi Tudomány és Technológia Konferencián felszólalva azt mondta, hogy a számára ígért összegből mindössze 179 millió eurót kaptak meg.

Márciusban az EU és Törökország vezetői abban állapodtak meg, hogy az Európai Unió minden egyes, a schengeni határon sikeresen átszökő migránsért cserébe legálisan átvesz egy migránst Törökországtól, és emellé még 3 milliárd eurót is fizet a törököknek.

Az ehhez szükséges összeg azonban nem állt rendelkezésre, hiszen ezt a pénzösszeget nem az Európai Unió kell fizesse, hanem az EU tagállamai.

A brüsszeli vezetők a tagállamok lakosságának megkérdezése nélkül kötötték meg ezt a megállapodást, és úgy gondolták, hogy előbb megállapodnak Törökországgal, majd utána behajtják a kért összeget a tagállamokon, amit a nemzeti kormányok szolgalelkűen kötelesek lesznek befizetni.

Ez a mutatvány láthatóan nem sikerült, mert Erdogan azt mondja, nem kapta meg a kért összeget, és miatt már számos alkalommal azzal fenyegetőzött, hogy újraindítja a bevándorlást az Európai Unióba.

Távcsöves puskával várja az illegális bevándorlókat a migráncsvadász a Desierto című filmben

Nyugdíjasok csaptak össze rohamrendőrökkel Athénban – videó

Nyugdíjasok ültek rá a settenkedő tolvajra

Merényletet kísérelhettek meg Kadirov ellen

A brüsszeli kutyák közölték, nem igazán érdekli őket a népakarat