Az ENSZ szerint azon brit törvények, amelyek a szélsőséges migránsok deportálásáról szólnak, megsértik az ENSZ menekültügyi egyezményét.
Ben Emmerson, az ENSZ Terrorizmusellenes és Emberijogi különleges előadója a világszervezet egyik ülésén elmondta, hogy szerinte Nagy-Britannia jogellenes magatartást tanúsít akkor, amikor nem fogad be, vagy kitoloncol olyan migránsokat, akik a szélsőséges iszlám hívei – számolt be róla a brit The Guardian című lap.

Az Egyesült Királyság életbe léptetett egy törvényt, amely szerint újra kell vizsgálni a benyújtott menedékkérelmet, amennyiben az adott személy szélsőséges magatartást tanúsít, vagy a brit értékekkel összeegyeztethetetlen cselekményeket hajt végre" – emelte ki Emerson. Az előadó szerint ez összeegyeztethetetlen az 1951-es menekültügyi egyezménnyel.

A briteknek már többször is meggyűlt a baja a visszatoloncolásokkal. Korábban írtunk arról a férfiről, aki megúszta a kitoloncolást, majd megerőszakolt egy nőt.

Az erőszakos vagy szélsőséges migránsok kitoloncolása sokszor "civil szervezetek", vagy jogi útvesztők miatt hiúsul meg, számos ilyen eset látott már napvilágot.

Nem toloncolják vissza háborús övezetbe a pedofil migránst.

Sokszor a brit hatóságok nem tudnak mit kezdeni az ilyen ügyekkel.

Emerson kiemelte azt is, hogy nincs közvetlen kapcsolat a migrációs válság és a terrorizmus között.

Az ENSZ különleges előadója azonban figyelmen kívül hagyja azt az apró tényt, amely már hetekkel ezelőtt napvilágot látott: a párizsi vérengzés egyik kitervelője, Salah Abdeslam a merénylet előtt Magyarországon járt és embereket toborzott a migránsok közül az akcióhoz.

Ezen az eseten kívül számtalan olyanról is érkezett hír, amikor a hatóságok még a merényleteket elkövetése előtt elfogták a szélsőségeseket. A letartóztatott személyek nagy része az elmúlt egy-két évben érkezett Európába a migránsáradattal.

Emmerson azonban kitartott álláspontja mellett: A menekültek és a migránsok, majdnem kivétel nélkül, a nem jelentenek veszélyt – sőt, ők maguk vannak veszélynek kitéve, mivel olyan régiókból menekültek el, ahol terrorszervezetek garázdálkodnak."

Emmerson kifejtette, hogy a jövőben azért fog küzdeni, hogy azokat a "túlzó" intézkedéseket, amelyeket a kormányok saját állampolgáraik védelmére hoztak létre, szétzúzza. Említette többek között a határellenőrzéseket, a kerítéseket és a falakat, a visszatoloncolásokat, valamint a tiltott határátlépések kriminalizálását is.