Az elemzők szerint Donald Trump elnökjelöltje, Mike Pence az egyértelmű győztese a kedd esti alelnökjelölti vitának. Az indianai kormányzó keményen, de mégis higgadtan kezelte a demokrata Tim Kaine kirohanásait, amivel szakértők szerint megnyugtatta az első Trump-Clinton vita után kétségbeesett szavazókat.
Heves szóváltásokkal kezdődött az amerikai alelnökök kedd esti vitája a republikánus Mike Pence és a demokrata Tim Kaine között a virginiai Farmville-ben - írja az MTI.

Bemutatkozó állásfoglalásában Kaine Hillary Clintont méltatta, akinek szenvedélye mások szolgálata, és "történelmi" kormányt fog felállítani. Hozzátette, egyik fia a tengerentúlon szolgál az amerikai hadseregben, és "halálra rémít bennünket", hogy Donald Trump a hadsereg főparancsnoka legyen. 

Pence Clinton külügyminiszterségének eredményeit bírálta, mondván, hogy a jelenlegi helyzet Szíriában ennek a politikának az eredménye.

CNN felmérés: Pence nyerte a vitát

A demokrata-párti CNN megkérdezte a nézőket, szerintük ki nyerte az alelnökjelöltek vitáját. A válaszadók 48 százaléka a republikánus Mike Pence-t, míg 42 százaléka a demokrata ellenfelét hozta ki győztesnek. Az eredmény különösen annak fényében érdekes, hogy a nézők 41 százaléka demokrata-párti volt, szemben a republikánus szimpatizánsok 30 százalékával.

Gödörben a gazdaság

Mike Pence republikánus alelnökjelölt szerint a demokrata elnök- és alelnökjelölt, Hillary Clinton és Tim Kaine a múlt folytatását képviselik a gazdaság terén.  

Pence a vitában hangsúlyozta: a gazdaságot mozgásba hozni csak Donald Trump republikánus elnökjelölt tudja, és ennek egyik eszköze a nagy államadósság kezelése. Hozzátette, hogy

Barack Obama amerikai elnök, valamint Clinton gödörbe vezették az amerikai gazdaságot, és háborút hirdettek a széniparral.
    
Kaine közölte: a demokrata elnökség infrastrukturális beruházásokkal és minimálbér-emelésekkel indítanák be a gazdaság növekedését. Pence adóemelésektől és további államadósság-növekedéstől tart egy demokrata elnökség esetén.
A vita legnagyobb vesztese

Charles Krauthammer újságíró szerint a vita legnagyobb vesztese a CBS műsorvezetője, Elaine Quijano volt, aki már az első percekben elvesztette a kontrollt és hagyta, hogy az alelnökjelöltek korlátlanul egymás szavába vágjanak.

"Abba kell hagyni a rendőrök szidalmazását"

Az amerikai alelnökjelöltek, a republikánus Mike Pence és a demokrata Tim Kaine élesen eltérő véleményeknek adtak hangot a rendfenntartó erők munkájának megítélésében és a faji előítéletek kérdésének tekintetében. 

A műsorvezető egy kongresszusi politikus példáját hozta fel arra, hogy a rendőrök - faji előítéletektől vezérelve - az afroamerikaiakat többször állítják meg és ellenőrzik, mint a fehéreket. 

Ezzel mindkét alelnökjelölt egyetértett, Pence azonban arra figyelmeztetett, hogy nem szabad "ferdíteni" sem, és a rendfenntartó erőkhöz sem szabad mindig előítéletesen közelíteni. "Abba kell hagyni a rendőrök szidalmazását" - fogalmazott.


Kaine szerint viszont igenis meg kell vitatni ezeket az előítéleteket, a szőnyeg alá söprésük nem segít a gondok megoldásában.

Előreszaladtak a republikánusok

A Republikánius Nemzeti Tanács Mike Pence kormányzót kiáltotta ki a kedd esti tv-vita győztesének. A közleménnyel csak egy gond volt, még a vita megkezdése előtt publikálódott - számolt be a Foy News. Az RNC oldalára feltöltött szöveg nyilvánvalóan csak egy vázlat volt, értelemszerűen a "vita legjobb pillanatai" szöveg alá nem nagyon tudtak mit írni.

Kaine: Trump házról házra járna, hogy bevándorlókat toloncoljon ki

Tim Kaine bírálta Donald Trump republikánus elnökjelölt keményvonalas retorikáját a bevándorlásról és a muszlimok Egyesült Államokba történő beutazásának átmeneti felfüggesztésére tett javaslatát. Hangsúlyozta, hogy Trump ajtóról ajtóra, házról házra járna, hogy okmány nélküli bevándorlókat toloncoljon ki az Egyesült Államokból. 

    
Válaszul a republikánus alelnökjelölt a bevándorlás szigorításáról beszélt, s kiemelte, hogy a saját államában, Indianában, továbbra sem engedélyezi, hogy szíriai menekülteket telepítsenek le az Obama-program keretében.

"Mániákus! - Felelőtlen."

Pikáns beszólásoktól sem volt mentes az alelnökjelöltek vitája. Kaine Donald Trumpot bolondnak és mániákusnak nevezte míg Pence pedig Hillary Clintont minősítette gyengének és felelőtlennek. "Ha nem tudod, hogy mi a diktatúra és a vezetés között a különbség, akkor menj vissza az ötödik osztályba" - mondta Kaine egy ízben az orosz elnökre utalva. A BBC elemzője szerint Mike Pence tökéletesen vitte végig a vitát, hiszen a nyugodt és magabiztos stílusával megnyugtatta azon republikánus szavazókat, akik esetleg pánikba estek Trump első vitán nyújtott teljesítménye miatt. Az alelnökjelölt higgadtan kezelte riválisának kirohanásait és szisztematikusan felépítette mondanivalóját.

"Putyin egy diktátor!"

Vlagyimir Putyin orosz elnök és az Oroszországgal való amerikai viszony körül forogtak a külpolitikai témájú kérdések a kedd esti amerikai alelnökjelölti vitán. 

"Putyin diktátor" - hangsúlyozta Tim Kaine demokrata párti alelnökjelölt, és emlékeztetett, hogy republikánus vetélytársa, Mike Pence korábban kijelentette:

Putyin "vitathatatlanul" erősebb vezető saját országában, mint Barack Obama az Egyesült Államokban.


Kaine hozzátette:  aki nem tudja a különbséget a diktatúra és a vezetés között, nem lehet a hadsereg főparancsnoka. Kaine felemlegette, hogy Donald Trump republikánus elnökjelölt kampány-csapatában volt olyan, akinek Kreml-barát kapcsolatai voltak.
    
Pence felidézte, hogy külügyminiszterként Hillary Clinton hirdette meg az "újratervezés" politikáját Moszkvával, aminek eredménye  az lett, hogy Oroszország elcsatolta a Krímet, most pedig rakétaelhárító rendszert telepít Szíriában. Szerinte a szíriai orosz provokációra Amerikának válaszolnia kellene, Lengyelországba és Csehországba kellene rakétaelhárítási rendszereket telepítenie.

Paparazzónak hitte, ezért halálra ítélte a párizsi szobafestőt a szaúdi királylány

Úgy kioktattuk a CNN-t, mint még soha

Igazi mázlista! Brutális medvetámadást élt túl egy férfi – videóval dokumentálta!

Nagy dobásra készül a Wikileaks

Dulakodás után a magyar határra indultak a migránsok Belgrádból