Az emberiség számára legnagyobb, egyben legkevésbé megválaszolható kérdés az, hogy mi vár a világra. Bár a hétköznapi ember csupán találgathat, vannak és voltak olyan jövőlátók, akik jóslataikkal képesek voltak pontos és részletes képet adni a jövőről. A következőkben elolvashatod, ki és milyen jövőképet ábrázolt jóslataiban.
Baba Vanga (1911-1966)

Homokviharban, 11 évesen vesztette el látását a bolgár jósnő, Baba Vanga, valódi nevén Vangelia Gusterova, akinek állítólag a jövendölései 84%-a mindeddig beigazolódott. Megjósolta például a háború végének időpontját, Diana hercegnő halálát, a 2001. szeptember 11-i terrortámadást és a csernobili katasztrófát is. Bár mindeddig nem következett be, és reméljük, nem is fog, de 2016-ra Európa elnéptelenedését, a század közepére  pedig egy virágzó gazdaságú világot jövendölt. 2033-ra az Északi-sark jegének felolvadását jósolta, 7000-re pedig az apokalipszist, amikor is Krisztus ismét eljön majd.
Alois Irmalier (1894-1959)

Német nemzetiségű, egyszerű emberként élte életét, kútásóként és kubikusként dolgozott. Jövendöléseit, amelyekben egy jövőbeni nagy háborúról beszélt, barátja jegyezte le. Ezek szerint a harmadik világháborút egy befolyásos ember meggyilkolása indítja majd el. Jóslataiban egyfajta tömegpusztító fegyver is kirajzolódni látszik, amely sárga por formájában szedi majd áldozatait, fulladást, görcsös rohamot, majd halált okozva.
Helena Blavatsky (1831-1891)

Orosz írónő, fordító, teozófus, nemesi család lánya volt. Bár intelligenciája kiemelkedő volt, rendszeres rohamai miatt nem tanulhatott rendszerezett keretek közt. 17 évesen idősebb férjéhez adták, de megszökött tőle. Állította, hogy van egy szellemi vezetője, és később, 1851-ben találkozott is Morya Mahatmával, aki közös munkára hívta, és aki által Tibetbe jutott. Ott felidéződött benne tibeti előző élete. Titkos tanítások című könyvében a múltról és a jövőről is írt. Azt állította, a régiek sokkal nagyobb termetűek voltak, és azt jövendölte, hogy nagy európai katasztrófák után új faj születik, akik kívül-belül mások lesznek, mint az emberek, és át fogják venni a világuralmat.
Edgar Cayce (1877-1945)

Az amerikai tisztánlátó 13 éves korára már 12-szer olvasta a Bibliát, ekkor látomása volt egy hölgyről, aki azt mondta neki, imái meghallgattatnak: a kis Edgar a beteg gyerekeken akart segíteni kérése szerint. Könyvárus, majd fotográfus lett. Jövendöléseit hipnotikus álomban tette, azokat gyorsíró jegyzetelte le. Beszélt az esszénusokról - a róluk mondottakat a halála után két évvel felfedezett holt-tengeri tekercsek bizonyították. 2012-re, a maja naptár szerinti világvégére Atlantisz kiemelkedését jövendölte, ám ez nem következett be. A jövőre nézve az országok kiegyenlítődését jósolta, Amerika és Oroszország összefogásában pedig egy jobb világ eljövetelét jövendölte.