Ororszország ENSZ nagykövete szerint a világszervezet képtelen tisztességesen megszervezni a sebesültek evakuálását az ostromlott Aleppóból. Az ENSZ szíriai nagykövete szerint viszont a hadviselő felek miatt képtelenség végrehajtani a műveletet.
Sajnálattal közöljük, hogy az ENSZ képtelen kidolgozni egy olyan műveletet, amelynek keretein belül evakuálnák a sebesülteket és a betegeket – kritizálta Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ nagykövete a világszervezet munkáját.

A nagykövet kiemelte, hogy míg az ENSZ számos ellenzéki csoporttal együttműködik Szíriában, addig képtelen együttműködni az aleppói városvezetéssel és magára hagyta azt. Csurkin szerint az a probléma, hogy az ENSZ képtelen nyomást helyezni az általa favorizált ellenzéki szervezetekre, hogy azok együttműködjenek vele az evakuálás megszervezésében.

Az aleppói fegyverszünet október 20-án lépett életbe. A terroristák által kézben tartott kelet-aleppói területeken, – amelyek korábban az orosz gépek bombatámadásainak célpontjai voltak – a város teljes népességének csupán a 10 százaléka lakik. Moszkva szerint az orosz haderő mindent elkövet azért, hogy ezek a civilek békében elhagyhassák a várost.

Az orosz és szír légierő gépei már 8 napja nem bombázzák a várost. Ennek ellenére mindössze néhány tucat civil hagyta csak el Aleppó keleti részét, ugyanis a dzsihadisták tűz alatt tartják azokat a folyosókat, amelyeken keresztül a lakosság elmenekülhetne.
Végső soron az ENSZ és a szír-orosz koalíció egymásra mutogat az evakuálás sikertelensége miatt.

Az ENSZ október 23-án, vasárnap készen állt arra, hogy elindítsa az evakuálást. Azonban két ellenzéki szervezet tiltakozása miatt a művelet meghiúsult. Ezek a szervezetek név szerint az Ahrar as-Sham és a Nureddin Zenki. Az ENSZ mindent elkövetett, hogy minden féltől biztosítékot szerezzen, azonban két szervezet nem tudott megállapodni a feltételekben, így az evakuálás elmaradt" – mondta Stephen O'Brien, az ENSZ vezető beosztású munkatársa és a világszervezet szíriai követe.

A városban működő Vöröskereszt és Vörös Félhold munkatársai is alig tudják elvégezni a munkájukat – a bombázások megszűnése ellenére.

O'Brien azt is elmondta a Biztonsági Tanács ülésén, hogy az orosz-szír bombázások áldozatainak száma nagyon megnőtt: egy hónap alatt 400-an haltak meg és több mint 2000-en sérültek meg a légitámadások következtében.

Csurkin azonban amiatt kritizálta, hogy arról nem beszélt, hogy az orosz gépek immár 8 napja nem bombáznak és nem lépnek be a város légterébe.