“Minél hamarabb és a lehető legszigorúbb formában” vezetnék be egyes baloldali és liberális európai parlamenti képviselők a migránsok korlátlan kötelező befogadását előíró tervezetet, és “hallani sem akarnak” a bevándorlási politika újragondolásáról – írja a PestiSrácok.hu.
A portál újságírója az EP polgárjogi, bel- és igazságügyi bizottságának (LIBE) hétfői ülésére látogatott, az ülés után több nyugat-európai liberális és szocialista politikust is megkérdezett – olvasható a PestiSrácok.hu-n kedden közzétett cikkben.

Azt írták: az Európai Bizottság májusban terjesztette elő a korrekciós elosztási mechanizmus tervezetét, amely szerint a bevándorlóknak továbbra is abban az országban kell menedékjogot kérniük, ahol az EU területére léptek, azonban a mechanizmus keretén belül szétosztanák őket a közvetlen bevándorlás által kevésbé terhelt országok között, ha egy tagállam menekültügyi rendszerére “aránytalan nyomás nehezedik”.

Közölték: ezzel a javaslattal foglalkozó szakértőket hallgatott meg hétfőn a LIBE; a szakértők “az Európai Bizottság által javasolt Dublin IV mellett érveltek”, a liberális és szocialista képviselők a pedig “kampányoltak az általuk odahívott szakértők mellett”. Felhívták a figyelmet: jobboldali képviselők több alkalommal kérdezték a szakértőktől, miként garantálnák, hogy a korrekciós elosztási mechanizmus keretében áttelepített bevándorlók abban az országban maradjanak, ahova helyezték őket; a portál cikke szerint erre “elfelejtettek” válaszolni.

Az ülés vezérfonala az volt, hogy a tagállamoknak szolidárisaknak kell lenniük, meg kell osztaniuk a menekültek iránti felelősséget – ismertették.

A PestiSrácok.hu az ülés után Ana Gomes portugál szocialista képviselőtől azt kérdezte, miért nem tartja megoldásnak az EU külső határainak megvédését. A politikus a portál beszámolója szerint azt felelte: “Ez felháborító, nem vagyunk már gyarmattartó országok!”. “Nincs más választásunk, mint hagyni, hogy jöjjenek Európába a bevándorlók, nem ellenőrizhetjük őket kerítésekkel, falakkal, mert az emberek az életüket mentve érkeznek” – idézték a portugál képviselőt.

Sophie in ‘t Veld holland liberális képviselő szerint csak összeurópai közös politikával lehet elérni, hogy a menekültek maradjanak abban az országban, ahová áttelepítették őket, és ne menjenek vissza Németországba vagy Svédországba. Sophie in ‘t Veld elmondta azt is: hasonló befogadási körülményeket kell teremteni az unió országaiban a menekülteknek.

A cikk szerint Cecilia Wikström svéd liberális képviselő, aki az új menekültügyi szabályozás témájának főelőadója a bizottságban, rasszistának nevezte a magyar népszavazás kérdését, szerinte az óriásplakátok hazugságokat terjesztettek. Állítása szerint nem bizonyított, hogy a párizsi merénylők között “hamis útlevéllel érkező marokkói, illetve algériai terroristák voltak”. Azt mondta: a határoknak nyitottnak kell lenniük, és a veszélyes emberek kiszűrése “jó biztonságteszt” az európai rendvédelmi szerveknek.

Közmunkára fogná a migránsokat az osztrákok fele

Megkezdődött Tőkés érdemrendpere Bukarestben

Felelőtlenség volt beengedni a menedékkérők tömegeit Németországba

Karjaik között védték gyermeküket az összedőlt házban

CÖF: politikai hisztériát kelt Pittella