Negyedére csökkent a Magyarországon menedékkérőként regisztráltak száma, mióta hazánk ideiglenes zárral védi a migrációs útvonalakon fekvő határszakaszait. Míg tavaly csaknem 180 ezer menedékkérelmet nyújtottak be nálunk migránsok, az év végére 45 ezer fő alatt maradhat az újonnan menedéket kérők száma.
Bár már önmagában is elborzasztó, hogy 2015-ben több mint 179 ezer – többségében a Közel-Keletről és Ázsiából érkező – migráns adott be menedékkérelmet hazánkban, Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója figyelmeztet, hogy ez még mindig megtévesztő szám.
– Tavaly szeptember 15-e, vagyis a magyar–szerb szakaszon felállított határzár átadása után a migránsok többsége nem Szerbia felől, hanem Horvátországból, gyakorlatilag egy korridoron, regisztrálatlanul haladt át Magyarországon. Ha őket is hozzávesszük, akkor közel 400 ezer olyan emberről beszélünk, aki Magyarországon keresztül érkezett az Európai Unió területére – emelte ki a szakértő, aki lapunk kérésére elemezte a KSH tavalyi adatai alapján az MTI által közreadott statisztikai összesítést.
A főbb migrációs útvonalak határzárakkal való lezárása, valamint az EU és Törökország között létrejött megállapodás után lényegesen csökkent az áradat, az idei év első felében a korábbihoz képest „alig” jöttek, júliusig mindössze 22,4 ezren adtak be menedékkérelmet a magyar hatóságoknak.
– Az is feltűnő, hogy már 2015-ben is jellemző volt az állampolgársági összetételre, hogy bár a Szíriából érkezők alkották a legnagyobb népcsoportot, a migránsok túlnyomó többsége olyan országokból érkezett – Afganisztán, Pakisztán, Irak, Albánia, Koszovó -, amelyek egyébként nem lettek volna jogosultak a nemzetközi védelemre – emelte ki Orbán Balázs.

Exzsaru lehet a robbantó?

Az önbizalom, és ami mögötte van

Az USA ma, – avagy hogyan kell gyilkolni a demokrácia nevében

Döntött a Facebook népe: Orbán Viktor Európa élén

Amerika odabasz a jógásoknak és a zumbásoknak, ugyanis a fehér embereknek nincsen joguk hozzá