A miniszterelnök szerint defetizmus azt állítani, hogy nincs ellenszer a menekültáradat ellen. Sőt fegyverletétel.
A miniszterelnök a frakcióvezetői válaszokra adott viszontválaszában arra kérte Schmuck Erzsébetet, az LMP frakcióvezetőjét, hogy hagyjanak fel a defetizmus szellemének a terjesztésével, vagyis azzal, hogy azt mondják, hogy úgysem lehet az újkori népvándorlás ellen mit tenni. Ez ugyanis Orbán szerint fegyverletétel, és akkor minek hozza a parlament ezt a sok döntést, minek építenek kerítést. Orbán szerint igenis lehet tenni a menekültáradat ellen, így ha az LMP csak taktikázásból állítja, hogy nem lehet mit tenni, akkor hagyjanak fel ezzel, és azt mondja Schmucknak, vonja vissza, amit mondott. Ha az USA-nak sikerül déli határainál megállítani a menekülteket, akkor nekünk is sikerülni fog - mondta Orbán.

Orbán szerint nem mondanak igazat azok, akik szerint nincs közjogi következménye a népszavazásnak, és szerinte ezt ők is pontosan tudják. És azért kérik az emberek segítségét, mert a brüsszeli bürokraták már felső plafon nélküli betelepítési kvótát akarnak ránk erőltetni. És az európai megoldást fölösleges várni, hiszen a kerítés is a brüsszeli tehetetlenségnek a bizonyítéka: azért kellett felépíteni, mert hónapokig nem csinált semmit az unió tavaly tavasszal.

Vona Gábornak is válaszolt Orbán, lekommunistázta azzal, hogy azt mondta, a kommunisták szokása volt, hogy azzal támadják a másikat, ami rájuk vonatkozik. A korrupcióról van szó.