Világszerte milliók használnak mesterséges édesítőszereket cukor helyett. Pedig nem kellene. Legalábbis nem nyakló nélkül.
A kutatók régóta vizsgálják, hogy milyen hatással van a súlyunkra, ha az italainkba cukor helyett édesítőt teszünk. A patkánykísérletek ugyanis azt mutatják, hogy ha „becsapjuk” a szervezetet, tehát az édes íz ellenére nem kap glükózt, akkor veszettül kívánni fogja az édességet. Az embereknél is megfigyelhető ez a jelenség, de nem ez a legfontosabb oka annak, hogy az édesítők elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethetnek.

A szacharinnal, az aszpartammal és társaival az a baj, hogy nagy mennyiségben károsítják a bélflórát. Márpedig a bélflóra állapotától sok minden függ, például a tápanyagfelszívódás, a zsírraktározás, a cukor feldolgozása. Ha tehát nem működik megfelelően, az anyagcserénk látja kárát, és többek közt hajlamosabbá válunk a diabéteszre.

Hogy ezt elkerüljük, fogyasszunk sok joghurtot, hüvelyest, teljes kiőrlésű gabonát. A mesterséges édesítőkből pedig maximum három kis tasaknyit (adagot) naponta. Vigyázat, sok élelmiszer tartalmaz mesterséges édesítőszereket!