A 49 éves férfi fejét, az arcát és a tarkóját ütötték a migránsok Calais-tól 100 kilométerre.
Jobban van a franciaországi Calais felé tartó autópályán megvert magyar kamionsofőr. A 49 éves férfira csütörtökön hajnal 4-kor támadt rá négy bevándorló vasrúddal és kombinált fogóval. A fejét, az arcát és a tarkóját ütötték – mondta Menczer Tamás, a külügyi tárca sajtófőnöke.

A férfit először a közeli kórházba szállították a mentősök, ahol összevarták a fejét és koponyaröntgent készítettek. Az arcsérülései miatt átszállították a lille-i kórházba. „Négy foga meglazult, a protézise eltört, az arca feldagadt, a varratszedésre 8-10 nap múlva kerülhet sor” – mondta a külügy sajtófőnöke.

Mindezek ellenére a francia orvosok úgy látták, hogy az éjszakai felügyeletet nem igényli, ezért az éjszakát egy panzióban töltötte. Később a rendőrség elvitte a kamionhoz, ahol magához vette az értékeit, ruháit. „Kihallgatása jelenleg is zajlik, a francia rendőrség ujjlenyomatot vett és fotók alapján is próbálják beazonosítani az elkövetőket” – nyilatkozta Menczer Tamás.

A férfi hazaszállításáról a munkaadója gondoskodik – tette hozzá a külügyi tárca munkatársa.

Ez történt

A magyar kamionsofőr a Calais felé tartó autópálya egyik parkolójában töltötte pihenőidejét, amikor hajnalban arra ébredt, hogy mozog a kamion.

Miután kiszállt, négyen támadtak rá, hátulról fejbe vágták, a fejét, az arcát és a mellkasát ütötték egy vasszerszámmal. A férfinak sikerült visszamásznia a járműbe, ám a támadók betörték a fülke ablakát és tovább ütötték. Végül egy francia kamionos hívott segítséget.

A magyar sofőr Angliába tartott, vélhetően ezért próbáltak meg bemászni hozzá.

A kamionsofőr megtámadásához hasonló esetek más megvilágításba helyezik az ügyet 

Amikor az illegális bevándorlás veszélyeiről beszélnek, a magyar kamionsofőr franciaországi megtámadásához hasonló esetek más megvilágításba helyezik az ügyet – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke. A sajtófőnök felvetette a kérdést, ki áll majd oda a sofőr elé azt mondva, hogy nem veszélyes az illegális bevándorlás, ez csak egyszeri eset. Csakhogy ezúttal az egyszeri eset épp vele történt – tette hozzá.

Azt is felvetette, hogy ki ad majd választ a kamionsofőr feleségének, aki retteg és nem érti, hogy a 49 éves férjét, aki egész életében becsületesen dolgozott, miért verték össze.

Hangsúlyozta: az a kérdés is felmerül, melyik menekültügyi egyezményben van benne az, hogy illegális bevándorlók eldönthetik, ők Angliában szeretnének élni, és amikor egy magyar kamionsofőr nem hajlandó odavinni őket, akkor őt összeverhetik úgy, hogy kórházi kezelésre szorul. Az üggyel kapcsolatban is elmondhatják a véleményüket egy hét múlva a népszavazáson az emberek – mutatott rá.

A KKM minden segítséget megad a családnak, amely nincs jól, a sofőrnek pedig rémálmai vannak az eset miatt – tette hozzá Menczer Tamás.

A sajtófőnök kérdésre elmondta: azért feltételezik, hogy illegális bevándorlók voltak a támadók, mert Anglia nevét ismételgetve közeledtek, és a sofőrnek a támadók külsejéről adott leírásából is ez a következtetés vonható le.

Kiemelte, minden külföldön lévő magyar állampolgárt arra kérnek, hogy ha bajban érzi magát, akkor kérjen segítséget az illetékes nagykövetségtől, főkonzulátustól.


Eltörték az orrát, kiverték a fogát - négy migráns támadt egy magyar kamionosra

Eltörték az orrát, kiverték a fogát - négy migráns támadt egy magyar kamionosra

RÉSZLETEK