Égen-földön keresték a Mikekarácsonyfán elkóborolt tizenéveseket, végül tragikus módon a közeli horgásztóban bukkantak rá élettelen testükre a rendőrök.
A 12 éves M. Szilárd és unokatestvére, a 13 éves H. Gábor szombat délután ment el otthonról, ahogy hétvégente tették ezt máskor is. Mivel tőlük szokatlan módon nem tértek haza időben, ezért szüleik aggódni kezdtek, és a keresésükre indultak, valamint azonnal a rendőrség segítségét kérték.

– Nagyon jó gyerekek voltak, soha nem csavarogtak anélkül, hogy a szülők tudták volna, merre vannak. Pláne a tóhoz nem mentek, hiszen úszni sem tudtak – árulták el az elhunyt gyerekek utcabeli haverjai, akik a focipályáról ismerték a fiúkat.

– M. Ronaldo, mi csak így hívtuk Szilárdot, a focista volt a példaképe, hozzá szeretett volna hasonlítani. Szerettük őket, soha nem balhéztak – tette hozzá az egyik helybéli fiatal.
A tragédia estéjén egész Mikekarácsonyfa a fiúkat kereste. A szomszéd falukban is kérdezősködtek, nem látta-e őket valaki. Ekkor még nem sejthették, hogy a kamaszok közelebb vannak, mint hitték: a gyerekek cipőit egyik rokonuk találta meg a horgásztó mellett közvetlenül a fűben. Ekkor kezdték el alaposabban átvizsgálni a vízmedert a rendőrök, ahol végül Szilárd és Gábor élettelen testét az éjszaka folyamán meg is találták az egyenruhások.
– A Cserta patak holtágából alakították ki ezt a kis horgásztavat, ami több száz méterre nyúlik be a házak mögött – mondta egy helybéli, aki úgy tudja, a víz több helyen is eléri a többméteres mélységet, mert korábban a mederből vitték a földet, amit aztán töltésként használtak.

A gyászoló családok öt éve települtek át Miskolc mellől. Megtaláltuk őket, ám nem szerettek volna nyilatkozni. Mint mondták: a gyerekeket szeretnék visszakapni, ezt pedig senki nem tudja megadni nekik, így a külvilágot kizárva szeretnék feldolgozni fájdalmukat.