Brit kutatók szerint újszülöttek létrehozása petesejt nélkül is lehetséges, korábbi kísérletek ugyanis arra utalnak, hogy eljöhet az az idő, amikor egy azonos nemű pár saját sejtjei is elegendőek lesznek a gyermekvállaláshoz. Sőt, elméletileg nem is kell, hogy ketten legyenek…
Egészséges újszülött egereket sikerült létrehozni megtévesztett hímivarsejtekkel, amelyek úgy viselkedtek, mintha normál petesejteket termékenyítettek volna meg – olvasható a Nature Communications című lapban. A közölt eredmények azt is jelenthetik, hogy a távoli jövőben a nők akár ki is hagyhatók a terhesség és a gyermekszülés folyamatából.

Bath város egyetemének kutatói egy meg nem termékenyített petesejttel kezdték kísérleteiket, amelyet vegyszerekkel tévesztették meg, hogy ál-embrióvá váljon. A „hamis” embriók sok hasonlóságot mutatnak például a normál hámsejtekkel abban, ahogy a DNS-üket megosztják, és ellenőrzésük alatt tartják.

A kutatók úgy érveltek, hogy ha spermium injektálása egerek ál-embrióiba egészséges újszülött egereket eredményezett, akkor egy nap hasonló eredmény érhető el nem petesejtekből származó emberi sejtekben is.

Az egérkísérletekben egyébként minden negyedik terhesség volt sikeres.

A kutatók célja a megtermékenyítés pontos hatásmechanizmusának a megértése volt, ugyanis még mindig rejtélyes egy kicsit a tudományos világ számára, hogy mi is történik, ha egy hímivarsejt egyesül egy petesejttel. Azt viszont már tudjuk, hogy a petesejt teljesen megfosztja a sperma DNS-ét valamennyi kémiai tulajdonságától és újra definiálja azokat. Ez állítja le a spermiumok spermaként való viselkedését, és ezért viselkedhetnek embrióként, de az továbbra sem világos, hogy maga a „szerepváltozás” hogyan megy végbe.

A petesejt szükségtelenné válása a jövőben komoly hatást gyakorolhat majd a társadalomra, hiszen elméletileg lehetségessé válik, hogy például két férfinak úgy lehessen gyermeke, hogy az egyik egy közönséges sejtjét adja, a másik pedig a hímivarsejtet.

Sőt, a tudósok szerint még akár egyetlen férfinak is lehet saját gyermeke a saját sejtjeiből és hímivarsejtéből. Ez a gyerek, azonban több, mint egy klón: ez egy nem egypetéjű iker.