Az egyik igen tekintélyes amerikai elemző szerint Merkelnek a közeli jövőben öt nagy akadállyal kell szembenéznie, közülük külön-külön mindet simán venné, de így együtt szinte megoldhatatlan feladat az igen tehetséges politikus számára – olvasható a Time-ban. Ian Bremmer, az Eurasia Csoport kutatóintézet vezetője azt jósolja, hogy különösen a jövő év lesz kemény, mármint hogy fenntartsa az európai egység látszatát.
Olyannyira, hogy a problémahalmaz a kancellár politikai jövőjét fenyegeti. Az értékelés a hazai gátló tényezők közé sorolja az AfD felemelkedését, a nagykoalíció esetleges szétesését. Nagy gond azután, hogy menekültügyben meddig lehet együttműködni az egyre tekintélyelvűbb török elnökkel.

Akadnak baljós gazdasági jelek és végül ott vannak az unión belüli bajok, ideértve a magyar népszavazást, amelynek eredménye a jelek szerint bosszantani fogja Merkelt és Brüsszelt. A következmény, hogy a német vezetőnek minden igyekezetére szüksége lesz, ha egyetértést akar felmutatni a vitás európai kérdésekben, mivel a nemzeti politika egyre inkább előtérbe kerül a földrészen.

Forrás: time.com