Thomas de Maiziere a Berlinben megrendezett Németország demográfiai kihívásaival foglalkozó konferencián tartott beszédében a migránválságra is kitért.
A német belügyminiszter szerint Németország az elmúlt éveken elpazarolta, mert nem sikerült felkészíteni az országot a migránsok fogadására, mivel azt képzelték, hogy az integráció magától megtörténik. Az idő viszont azt igazolta, hogy az integráció nem megy csak “szép szavakkal”.

Az integráció nem történik meg csak a “szép szavak” által.

Thomas de Maiziere hozzátette, hogy a migránsok nem jelenthetnek megoldást a demográfiai válságra.

Kifejtette, hogy annak ellenére, hogy sok német állampolgár nem ért egyet Angela Merkel menekültpolitikájával,  most arra kell koncentrálni, hogyan lehet az itt állomásozó illegális bevándorlókat integrálni és ezért minden eszközt be kell vetni.

A belügyminiszter szerint az, aki integrálódni szeretne minden lehetőséget megkap: megtanulhatja a német nyelvet és az alkotmányos struktúrát. Aki erre nem hajlandó, az nehézségekbe fog ütközni Németországban.

A német szövetségi és regionális állami kormányzat számításai szerint a népesség 82-ről 77 millióra fog csökken 2030-ra, de jelentősen megnő a 65 év felettiek aránya. Jelenleg 12 millió dolgozó embert fenyeget az a veszély, hogy nyugdíjas korára elszegényedik. A belügyminiszter szerint a társadalmi bomba ketyeg amit felgyorsít a népesség elöregedése, de erre a migránsok nem jelenthetnek megoldást.