Ne csak egy családi fényképezkedésre korlátozódjon a szeptember 16-i pozsonyi informális EU-csúcs, hanem kezdődjön vita az Európai Unió reformjáról – jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő egy csütörtökön megjelent interjúban.

Szydlo a lengyel PAP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a pozsonyi csúcs előkészítésének jegyében hamarosan Varsóba is ellátogat, és ő akkor meg fogja kérdezni tőle, mi a forgatókönyve a pozsonyi csúcsnak, mit akarnak ott elérni. 

"Sajnos olyan aggasztó értesülések jönnek, hogy ez végső soron olyan találkozó lesz, ahol semmilyen döntés nem születik majd. Összeülünk, beszélgetünk és elutazunk. Úgy tűnik, hogy megpróbálják majd a problémákat a szőnyeg alá söpörni. A jó hangulat és egy családi fotó nem oldja meg a az EU gondjait" – fejtette ki a lengyel vezető.

"Meg fogom mondani Donald Tusknak, hogy most venni kell a bátorságot, hogy az EU reformjáról beszéljünk, és ezt gyorsan kell tenni".

"A legutóbbi németországi (tartományi) választások megmutatták, hogy az Európa-ellenes hangulat nem tréfadolog, hogy ez a hangulat egyre erősebb más tagországokban is. Ha Donald Tusk magára akarja vállalni a felelősséget az Európai Unió széteséséért, akkor persze befejezhetjük a találkozót szép fotókkal, de mi, felelős politikusok, különösen a visegrádi csoportban, a reformokról akarunk beszélni".

Angela Merkel német kancellár augusztus végén úgy értékelte, hogy a pozsonyi csúcs nem egy döntéseket elfogadó találkozó lesz, hanem inkább egy olyan találkozó, amelyen egy menetrendet határoznak meg – írta az AFP. Napirendjén szerepel egyebek között az európai gazdaság megerősítése a Brexitet követően, az EU belső és külső biztonsága, valamint a migrációs politika.