Az év eleje óta 121 000 migráns érkezett Olaszországba, vagyis ötezerrel több, mint a tavalyi év azonos időszakában – derült ki az olasz belügyminisztérium csütörtökön nyilvánosságra hozott adataiból.

A tájékoztatás szerint a legtöbben Nigériából, Eritreából és Szudánból vándoroltak be az országba, és megugrott a kísérő nélkül érkező kiskorúak száma. Január óta Olaszországot 11 797 kiskorú érte el, akiknek ellátására az olasz kormány kiemelt figyelmet akar fordítani. Olaszország jelenleg 150 ezer menekültről gondoskodik, a legtöbb migránst az északon található Lombardia és a délen fekvő Szicília fogadta be.

Az olasz belügyminisztérium most azon dolgozik, hogy a migránsok egyenletesebben legyenek elosztva a különböző régiók és települések között. A minisztérium azt szeretné, ha minden olasz település ezer lakosonként három migránst vállalna. Matteo Renzi kormánya eközben igyekszik nagyobb nyomást gyakorolni az Európai Unióra annak érdekében, hogy jobban működjön a menekültek Európán belüli újraelosztása.

Matteo Salvini, az Északi Liga vezetője eközben azt akarja elérni, hogy a Földközi-tengeren, hajókon állítsanak fel a menekültek regisztrálását végző hotspotokat, és ott szülessen döntés arról, kinek van joga Európába utazni, ki menekült és ki nem az. Salvini szerint a gazdasági migránsoknak nem szabad engedélyezni az Európába történő beutazást.