Az unió 40 millió adott Belgrádnak a migránsválság megoldására
A szerb katonaság és rendőrség közös járőralakulatai tíz hét alatt 9300 illegális határátlépést akadályoztak meg - jelentette be Jovan Krivokapic, a szerb védelmi minisztérium szóvivője pénteken Belgrádban.

A közös járőrözés során július 22. óta 53 embercsempészt fogtak el, közülük 39 szerb állampolgár volt - mondta a szóvivő.  Megfogalmazása szerint a legnagyobb gondot az embercsempészet jelenti. Mint mondta: egyre több fiatalkorút kapcsolnak be a csempészetbe, mert őket nem lehet elítélni. Példaként említette, hogy a közelmúltban fogtak el egy tizenhat éves fiút, aki egy embercsempész banda feje volt. 

A migránsoktól a csempészek fejenként 800-1300 eurót kérnek, egy szállítmányba pedig 15-16 ember zsúfolnak be. A szóvivő szerint a gyors és nagy haszon miatt egyre több bűnöző választja a migránsok csempészetét korábbi tevékenysége helyett. 

Az EU eddig 40 millió eurót adott a migránsválság megoldásra

Negyven millió euróval segítette az Európai Unió Szerbiát a migránsválság kezelésében az utóbbi egy évben, a következő néhány hónapban további jelentős támogatás várható - közölte az EU belgrádi küldöttsége pénteken. Michael Davenport, az EU belgrádi küldöttségvezetője a közleményében megállapította, hogy Szerbia jelentős szerepet tölt be a migránsválság felelősségteljes és humánus kezelésében. 

A Szerbiának adott pénzügyi segítségből az EU 10,7 millió eurót a befogadóközpontok felépítésére, felújítására és felszerelésére, további mintegy 2,5 milliót az építmények fenntartására, több mint 9,4 milliót az ott dolgozók, többek között a koordinátorok és a tolmácsok béreire, 7,5 milliót határvédelemre, 3,8 milliót élelmiszerre, 1,2 millió eurót pedig egészségügyi ellátásra szánt.  Mindezek mellett - olvasható a közleményben - 2001 óta Szerbia több mint 80 millió eurót kapott a határvédelem megerősítésére, elsősorban a határátkelők korszerűsítésére. 

Román embercsempészt fogtak el Szegednél

Román embercsempészt fogtak el Szegednél a rendőrök, a férfi 18 afgán határsértőt próbált Nyugat-Európába szállítani - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-t. Huber Krisztián közölte, a járőrök csütörtök késő este állítottak meg az 55-ös főúton, Szeged közelében egy finn rendszámú járművet. A gépkocsi rakterében 18, magát afgán állampolgárnak valló határsértő utazott. A sofőr feladata az volt, hogy a migránsokat Nyugat-Európába szállítsa. A harmincéves férfi ellen - őrizetbe vétele mellett - embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, kezdeményezik előzetes letartóztatását - tudatta a főhadnagy.