Egyre lepusztultabb a szegedi Mars tér környéke. A padokat a parkot gyakorlatilag elfoglalták hajléktalanok, akiknek egy része a legelemibb tisztálkodási, együttélési szabályokat sem tartja be, s akik épp ezért a szállót is kerülik. A környékbeliek viszont őket kerülgetik, egyre elkeseredettebben (HANGANYAG).
A legnagyobb gond az ittas hajléktalanokkal van – mondta az egyik környékbeli lakos. A tér mellett található éjjel-nappali üzlet és a trolimegállóban lévő pad felszámolása sokat segíthetne a helyzeten a lakók szerint.

Már a városgazdálkodásánál is jártak, hogy kevesebb pad legyen a téren, de ott azt a választ kapták, hogy az utazóközönség kérte, hogy legyen hova ülni. A lakók azt fájlalják, hogy az utasok, akik ott szállnak fel valamilyen  járműre, hazamennek, de a környékbeli lakosok ott maradnak, és nekik kell együtt élni a szemetes, lehányt, ürülékkel összekent padokkal.

Az egyik lakos egy facebook oldalt is létrehozott, hogy talán a közösség erejével meg lehet oldani ezt a problémát.

A hajléktalanok arra hivatkoznak, hogy nincs hova menniük, ezért vannak kint a kapualjakban, a téren a padokon, de senki sem vállalja, hogy ő lenne a kiabáló vagy a pad mellé piszkító.

Ratkai Imre, a Hajléktalan Ellátást Biztosító Szegedi Kistérségi Többcélú Társulás Koordinációs Központjának igazgatója azt mondja, hogy 163 férőhely van a városban, de a legritkább esetben van teltház a hajléktalanszállókon, ahol tisztálkodni és mosni is tudnának. Az igazgató jogosnak tartja a Mars téri lakók panaszát, de senkit sem lehet kötelezni arra, hogy hajléktalan szállón éljen.

Próbálják elvinni a közmunka irányába a hajléktalanokat, de olyan sokan élnek évek óta így, hogy már nem mindenkinek lehet így segíteni.

Sok hajléktalan visszautasítja a munkalehetőséget és a szállót is, így maradnak az utcán, a környékbeli lakók közül meg azok, akik nem bírják tovább, elköltöznek.