Halála után sározták be, most mégis tisztázódhat Czeizel Endre neve.
A rendőrség ugyanis megszüntette a nyomozást a hírneves orvos-genetikus ellen indított egyik eljárásban. Alig száradtak meg a koszorúk a népszerű professzor sírhantján, máris állt a bál a spermaügy miatt. A botrány azután robbant ki, hogy Czei­zel szervezete hosszú betegség után feladta a harcot: kiderült ugyanis, hogy Dóra, az asszony, aki hosszú éveken át a doktor szeretője volt, tőle kapott sperma felhasználásával vett részt mesterséges megtermékenyítésen. Igen ám, de a kórházi papírokon nem Czei­zel, hanem Dóra szomszédjának neve szerepelt. Ráadásul az asszony, megállapodásukat megszegve, nem a professzor halála után, hanem még életében használta fel a tőle kapott spermát. A perpatvar azután kezdődött, hogy a szerető a hagyatéki tárgyaláson két gyermeke jogán nyújtott be igényt a Czeizel-örökség egy részére.

Az eset kapcsán két rendőrségi nyomozás is folyt: az alapügyet a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Készenléti Rendőrség indította. Az ügy óriási port kavart: házkutatás, szóbeli adok-kapok, szinte mindennap történt valami, ami méltatlan volt az egyébként kiváló és világszinten elismert orvos-professzor személyéhez és emlékéhez.

– Az emberi test tiltott felhasználása miatti nyomozást megszüntették bűncselekmény hiányában – tudtuk meg a Fővárosi Főügyészség szóvivőjétől.

Ugyanis a reprodukciós eljárás, bár jogellenes volt, mivel mindkét fél tudott róla, így nem számított bűncselekménynek.

Kerestük az ügyben Lichy Józsefet, Dóra ügyvédjét, ám ő nem kívánt nyilatkozni.

Mint megírtuk, Czeizel utolsó könyvében elismerte, hogy adott spermát szeretőjének, Dórának. Ám annak ellenére, hogy megállapodtak, hogy a nő csak a halála után használhatja fel a hímivarsejtjeit, a nő még életében megtette ezt: Dóra két gyermeket, egy fiút és egy lányt szült a genetikusnak.

Czeizel neve a botrány után most tisztázódni látszik, ám a genetikus szeretője, Dóra ennek ellenére még nem lélegezhet fel. Az ügy kapcsán ugyanis még egy nyomozás folyamatban van. Embrióval végezhető kutatás szabályainak megsértése mia­tt továbbra is vizsgálódnak a zsaruk, bár – információink szerint – egyelőre még senkit nem gyanúsítottak meg.

Bonyolult ügy

Embrióval végezhető kutatás szabályainak megsértése miatt folyik még nyomozás a spermabotrány kapcsán. A reprodukciós eljárásban ugyanis Dóra szomszédjának adatai szerepelnek, az ő nevén futott a megtermékenyítés. Azonban az anyakönyvben már Czeizel szerepel az apa neve mellett. A rendőröknek ki kell deríteni, ki hamisította a papírokat, és azt is, hogy az anyakönyvezésnél mi történt.