Ha az Egyesült Államok a tőle délre eső területeket, ahonnan nagyon sokan szeretnének bejutni, képes elválasztani fizikai akadályokkal saját országától, akkor nem látom be, hogy mi, európaiak miért ne lehetnénk erre képesek – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak csütörtök este adott, ma reggel felvételről sugárzott interjúban. A miniszterelnök elmondta: bár a bevándorlók fő útvonala pillanatnyilag Olaszországon keresztül vezet, arra számít, hogy az időjárás változásával felértékelődnek a szárazföldi útvonalak, tehát a magyar határon is fokozódni fog a nyomás.
Az október 2-i magyarországi népszavazás jelentőségét abban látja, hogy – ha a „nem” szavazatok mögött kellően erős támogatás lesz – az Európai Tanácsban az ellenzők meg tudják akadályozni az Európai Bizottság kvótajavaslatának megvalósítását (az Európai Parlamentben erre kevesebb esélyt lát).

A kormányfő kitért arra is, mi várható október 2-a után; az interjú vonatkozó része így hangzott:

– Ha sikeres és eredményes lesz a népszavazás, ugye, amelyhez ötven százalékos részvétel kell, akkor látja-e már, hogy mi lesz a közjogi következménye, mi lesz a következő lépés a magyar parlamentben?

– Igen.

– Alkotmánymódosítás, vagy bármi más?

– Látom.

– Csak nem árulja el?

– Mindent a maga idejében, a hídon akkor kell átmenni, ha odaértünk, most egy népszavazás előtt állunk. Nem javaslom, hogy arról nyissunk vitát, hogy mit fogunk csinálni a népszavazás után. Most arról érdemes vitát nyitnunk, arról érdemes beszélni, hogy létre tudunk-e hozni egy nagy egyetértést, és minden erőt erre szeretnék összpontosítani, és, bár tudom, hogy milyen irányba indulhatunk el a népszavazás után – azt hiszem, hogy ezért tartanak az állásomban az emberek, hogy előre gondolkodjak, tehát megvan erre az elgondolásom –, de itt és most minden azon múlik, hogy milyen összefogást hozunk létre. Más irányba indulunk el, ha nagyobb az összefogás, és más irányba, ha kisebb.