2014-ben négy évre adtak megbízást az emberek a kormánynak, és nagyon súlyos külső körülmény kellene ahhoz, hogy ez a vállalás ne teljesüljön - mondta a miniszterelnök az Origónak adott interjújában. Orbán Viktor az előre hozott választásokat sunyi dolognak nevezte, emögött szerinte általában a politikai önérdek húzódik, és ezt a kezdeményezők többnyire el szokták veszíteni.
Az október 2-ai népszavazás eredménye határozza meg, milyen irányba indulnak tovább – jelentette ki Orbán Viktor az Origó hírportálnak adott interjújában annak kapcsán, hogy a napokban a médiában több információ is megjelent arról, milyen közjogi lépéseket tervez a kabinet a referendumot követően.

(A Népszabadság például azt írta, a kormányfő kezdeményezheti a lisszaboni szerződés módosítását, a Fideszben pedig azon is gondolkodnak, hogy október 2-a után indokolt lenne elfogadni egy parlamenti határozatot, mely megerősítené a népszavazást, illetve az alkotmányba is beemelhetnének egy úgynevezett szuverenitási klauzulát.)

A miniszterelnök leszögezte: ha eredményes, meggyőző erejű lesz a népszavazás eredménye, akkor abból más természetű lépések következnek, mintha satnyább. Ezért a találgatásoknak most még nincs értelmük.

Az uniós alapszerződés módosításáról egyébként azt mondta: a tárgyalások jövő márciusban zárulnak az unió megreformálásáról, ezt követően lehet meghatározni a jogi formákat.

Annak kapcsán, hogy több politikus és médium is lehetséges előre hozott választásokról beszélt, úgy fogalmazott: 2014-ben az emberek úgy döntöttek, hogy négy évig az általuk választott politikai erő intézze az ország ügyeit. Ahhoz szerinte különösen súlyos külső körülménynek kell előállnia, hogy ez ne teljesüljön.

A kormányfő egyébként az előre hozott választást sunyi dolognak nevezte, melyet politikai önérdek vezérel, és amelyet általában a kezdeményezők el szoktak bukni.

Forrás: origo.hu