Aggódó szülők indították el azt a csoportot a közösségi média oldalain, amelyen fotókat és helyszíneket osztottak meg egymás között feltételezett pedofilokról. A tagok önkéntes módon próbálnak értékelhető bizonyítékokra lelni a feljelentésekhez. A III. kerületi önkormányzat pedig egy bejelentővonalat hozott létre.
Nyáron több szülő jelezte Békásmegyer különböző pontjairól, hogy gyanúsan viselkedő személyek vannak a játszóterek környékén. Egy édesapa fotót is készített egy általa kétesnek titulált férfiról, amiből aztán rendőrségi ügy lett.

A Facebook-on megjelent fotót ugyanis rengetegen megosztották, aminek súlyos következményei is lehetnek: rágalmazás és személyiségi jog megsértése is felmerülhet, mert aki “csak” gyanús, az még nem biztos, hogy bűnös is. Az édesapa ellen indult eljárás garázdaság miatt.

Nyári Krisztián, a csoport létrehozója a hirado.hu-nak elmondta, hogy a Budapesti szülők a pedofília ellen nevű kezdeményezésnek mára közel 1300 tagja van.

„Személyes tapasztalattal is rendelkezem hasonló ügyben Tavaly a két nagyobbik lányunkat megtalálta egy szatír az iskola és a lakás közötti úton. Tettünk feljelentést, voltunk azonosításon, de a nyomozás állásáról nincsenek adataink. Azóta sem történt semmi” - magyarázta az alapító, aki maga is hatszoros édesapa.

Azt mondta, a csoportot figyelemfelkeltés céljából hozta létre, hogy felnyissák mind a hatóság, mind pedig a szülők szemét. Szerinte az érintettek ritkán tesznek ugyanis feljelentést, félnek a gyerekek meghurcolásától, félnek egy ilyen eljárásnak kitenni csemetéjüket.

A szülőktől érkező fokozódó aggodalom a legutóbbi békásmegyeri feltételezett pedofil felbukkanása kapcsán volt a konkrét indoka annak is, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 24 órás pedofil-bejelentővonalat hozott létre szeptember elején.

Eddig a III. kerületben nem volt jellemező a szemérem ellen elkövetett bűncselekmény, de az utóbbi hetekben volt kettő, illetve az elmúlt egy-két évben pedig volt néhány bizonyított eset is, amikor a rendőrség elkapta az elkövetőt – mondta a hirado.hu-nak a budapesti kerület polgármestere.

Bús Balázs elengedhetetlennek érzi, hogy az itt élők nyugalmát a maguk eszközeivel biztosítsa.

„Fontos, hogy az ilyen ügyeknek ne önbíráskodás, hanem a hatóságok jogszerű fellépése vessen véget ”- hangsúlyozta.

Az ilyen jellegű cselekményeknél meghatározó a gyorsaság. A sértettek részéről a feljelentés – akár napokkal – később realizálódik, mint az atrocitás ideje, ekkor már a rendőrség forrónyom hiányában nehezebben tud tenni bármit is.

A III. kerületi térfigyelő-központban a közterület-felügyelet és a rendőrség együttesen teljesít szolgálatot, ide futnak be a pedofil-bejelentővonal bejelentései is. A közterület járőrei azonnal a helyszínre tudnak menni, illetve, ha kamerával lefedett területről van szó, akár értékelhető képi bizonyíték is nyújtható a hatóság felé.

Bús Balázs elmondta, hogy az elmúlt két hétben összesen három értékelhető bejelentés érkezett: ebből kettő a Kerék utca – Derű utca környékét nevezi meg – igaz két különböző korú férfiról számolnak be –, a harmadik pedig a Heltai teret. Ezek következményeként a Kerék utcai játszóteret, azóta fokozottabban ellenőrzik.

A III. kerületben 2007 óta térfigyelő rendszer működik. Jelenleg 8 kamera lát óvodát, 10 lát játszótérre és 9 iskolára. A későbbiek telepítésénél már alapvetően úgy tervezi az önkormányzat, hogy a gyerekek által látogatott helyekre is kerüljenek kamerák.