A német kancellár pártja a hétvégén katasztrofális vereséget szenvedett a tartományi választáson, ezért Merkelnek villámgyorsan, akár már a G20-csúcson reagálnia kell - értékelte a hétvége eseményeit a 180 percben a biztonságpolitikai szakértő (Hanganyag - Kattintson IDE).
Merkel pártja, a CDU a katasztrofális vereséget szenvedett a vasárnapi mecklenburg-elő-pomerániai tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson, ezért a kancellárnak akár már a mostani G20-csúcson reagálnia kell, hiszen gőzerővel feljött az a párt, az Alternatíva Németországért (AfD), amely nyíltan meghirdette, hogy egyetlen célja a migránsok leállítása.

A kelet-német tartományban Nógrádi György számolgatása szerint elvileg kétfajta kormány jöhet létre: marad a mostani nagykoalíció (SPD/CDU), de elképzelhető az is, hogy a CDU olyan vereséget szenvedett el, hogy elvileg egy baloldali kormány is felállhat, a szociáldemokraták vezetésével, a zöldekkel és a kommunista utódpárttal.

És most jön Berlin, amely élet-halál Merkelnek, hiszen a CDU itt is 20 százalék körül van, utána pedig jövőre a Bundestag-választás… – emlékeztetett a biztonságpolitikus a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Forrás: hirado.hu