A német vízimentők jelentése szerint egyre több migráns fullad bele az ország tavaiba, folyóiba és nyilvános medencéibe, mivel többségük semmilyen szinten sem tud úszni.
A nyáron elkészült jelentés szerint halmozottan felülreprezentáltak a migránsok a fulladásos halálban elhunyt személyek között. Martin Holzhause, a német vízimentők szóvivője szerint ez többnyire azzal magyarázható, hogy a migránsok nagy része túlértékeli a képességét, miközben szinte egyáltalán nem tud úszni.”

Továbbá a szóvivő szerint a nyári napokon egyre gyakrabban próbálják magukat lehűteni azzal, hogy folyókba, patakokba, tavakba és nyilvános medencékbe ugrálnak be. Hozzátette, már nem győzik felhívni a migránsok figyelmét arra, hogy mérlegeljenek, mielőtt úszni indulnak.

Németországban ennek érdekében egy 25 nyelven íródott útmutatást is nyomtattak az illegális bevándorlóknak, hogy elkerüljék az ehhez hasonlóan veszélyes helyzeteket. A kezdeményezés azonban nem járt sikerrel, a forró augusztusi nyárban csak emelkedtek a vízbefulladások száma.