Az ENSZ Törökországból érkező segélyszállító teherautóit a szíriai vörösfélhold szervezet egyik központjánál érte légicsapás hétfő este Aleppó városától nyugatra, Urm al-Kubra településnél, ahova 78 ezer ember számára vitt élelmiszert és egészségügyi felszerelést. A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) kedden azt közölte, hogy a légi támadásban nagyjából 20 civil és a vörösfélhold helyi vezetője vesztette életét.
Az ENSZ az esetet követően úgy döntött, hogy minden segélykonvoját leállítja Szíriában. “Az a döntés született, hogy egyelőre szünetelnek a konvojok humanitárius műveletei” – hangsúlyozta keddi, genfi sajtótájékoztatóján Jens Laerke, az OCHA szóvivője, aki egyúttal a történtek kivizsgálását sürgette.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője közölte, hogy nem az orosz és nem is a szíriai légierő mért csapást a segélykonvojra.

“Megvizsgáltuk a videofelvételeket, amelyeken nem leltük nyomát annak, hogy a konvojt valamilyen típusú lőszerrel találták volna el. Nem láttunk bombatölcséreket, a járműveken pedig a robbanás keltette nyomóhullám nyomait. Minden, amit a felvételen látni lehet, az egy tűz közvetlen eredménye” – mondta Konasenkov.

Rámutatott, hogy a járműoszlopot orosz megfigyelő drónok kísérték Aleppóig, és addig minden rendben zajlott. Az út további részét azonban már nem figyelték meg drónokkal. “A konvoj további sorsáról csak azok a fegyveresek tudhatnak, akik a térséget ellenőrzik” – hangsúlyozta Konasenkov. A tűz ugyanis a dzsihadista Fatah as-Sam Front (volt an-Núszra Front) offenzívájával egy időben keletkezett – mutatott rá a vezérőrnagy.

Az ENSZ visszakozott, hogy légicsapásnak nevezze a segélykonvoj elleni támadást

Az ENSZ szíriai és térségbéli magas rangú humanitárius tisztségviselőinek korábbi nyilatkozata a légicsapások szót használta, amit a dokumentum szövegében hamar támadásokká javítottak ki. Laerke szerint fogalmazási hiba történhetett.