Günther Burkhardttal, a Pro Asyl nevű szervezet vezetőjével közölt interjút a Die Welt. A Pro Asyl, ahogy a neve is mutatja, migránssimogatással foglalkozik, és George Soros támogatását élvezi. Burkhardt az interjúban tett néhány érdekes kijelentést.
Andreas Scheuer CSU-s képviselő egy nagy vitát kiváltó kijelentésével kapcsolatban Burkhardt elmondta:
a CSU nem lehet az AfD meghosszabbított keze. Az ilyen megjegyzések csak olajat jelentenek a tűzre. Aggasztó, hogy a templomokban is egyre többször a befogadás ellen prédikálnak a papok. Ez a gyakorlat a populista jobboldali pártok malmára hajtja a vizet.”

A Pro Asyl elítéli a kitoloncolást és a kiutasítást, szerintük olyan klímát kellene teremteni, amiben ez szóba sem kerülhetne.

A egész vita a menekültekkel kapcsolatban jobbra tolódott. Az a kérdés, hogy kerítést építsenek-e, vagy Törökországgal üzleteljenek. Hihetetlennek tartom, hogy egy EU-ügynökség (Frontex – szerk.) segítsen egy EU-tagállam (Görögország – szerk.) határainak lezárásában”
— kesergett Burkhardt.

A szervezet vezetője elégedetlen a német gyakorlattal, kevesli a befogadottak számát.
Hiába fogad be Görögországból havonta 500 menekültet Németország, ez a többi 60 ezer ember számára nem megoldás. Ráadásul sokaknak közülük joga lenne továbbmenni, mert a családjuk másik EU-tagállamban tartózkodik. Azt sem értem, hogy csökkenhet a pozitívan elbírált kérelmek aránya az afgán, szír és eritreai menekültek esetében, miközben ezeknek az országoknak a lakói védelemre szorulnak. Egyre kevesebb idő jut egy kérelem elbírálására, ami nagy probléma.”

Burkhardt véleménye szerint nem megoldás az, hogy helyben segítsenek a háborús övezetekben, inkább mindenkit be kell fogadni.
A háborús övezetekben nem lehet tartós valósi segítséget nyújtani az ott élőknek. Láttuk most is, hogy mi történt, Törökország lezárta a határait, és csak vízummal engedi be a szíreket, az emberek meg ott ragadnak a háború sújtotta környékeken. Az európai civilizáció és jólét, vagy a német jólét nem csak a helyieket illeti meg, hanem mindenkit.“

Burkhardt szerint láncreakciót váltana ki, ha nem engednének be mindenkit Németországba, mivel ez az emberi jogok sérülését okozná.