Orbán Viktor miniszterelnök nem zárja ki, hogy idén ősszel a tavalyihoz hasonló kihívásokkal kell majd szembenézni a balkáni migrációs útvonalon. Szerb kollégájának viszont ígéretet tett újabb tranzitzónák megnyitására.
“Fel kell készülnünk egy nehéz őszre is” – fogalmazott a kormányfő hétfőn Belgrádban, miután tárgyalt Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel. Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón a Törökország és az Európai Unió közötti megállapodás törékeny mivoltával magyarázta, hogy szerinte nem zárható ki egy tavalyihoz hasonló helyzet a balkáni migrációs útvonalon.

Ne legyünk balekok, ne zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy ami tavaly bekövetkezett, az idén is bekövetkezhet, és az a munka, amit tavaly elvégeztünk, az idén is vár majd ránk” –fogalmazott. Egy kérdésre válaszolva azt mondta, “a helyzet romlásának valószínűsége létezik, és a kockázat nagy. (…) Nekünk tervekkel kell rendelkeznünk a helyzet romlására”.

Kijelentette: Magyarország meg akarja védeni az elmúlt években elért eredményeit, ezért semmilyen törvénytelenséget nem fogad el, ideértve az illegális belépést is az ország területére, ezt “minden eszközzel meg fogjuk akadályozni”.

A miniszterelnök együttműködést ajánlott szerb kollégájának, mert – mondta – “abban vagyunk érdekeltek, hogy Szerbia területére illegális módon egyetlen egy ember se léphessen be”. Ezzel ugyanis Magyarország biztonsága is nő – hívta fel a figyelmet.

Azt is kiemelte, semmit nem akar tenni a magyarok biztonsága érdekében úgy, hogy azzal hátrányt okozzon Szerbiának.

Nekünk nem érdekünk, hogy miután mi megvédjük Magyarország határát, sok tízezer migráns itt ragadjon Szerbiában”

Ezzel egyidejűleg megállapodtak határátkelőhelyek megnyitásáról is – folytatta -, mert bár a törvénytelen belépéseket meg kell akadályozni, de akik szabályosan akarnak mozogni a két ország között, azoknak átkelőket kell nyitni.

Forrás: pestisracok.hu