Edd ezt a 6 dolgot a menzesz alatt és sokkal jobban fogod érezni magad!
A jelszó: kalcium. A kalcium a menstruáló nők legjobb barátja. Kutatások bizonyítják, hogy ez az ásványi anyag egyaránt csökkenti a görcsös fájdalmat, a puffadást és a vízvisszatartást is. A kalcium a hangulat javításában és a koncentráció növelésében is segít.

Kalciumban dús élelmiszerek: tejtermékek, mint például a tej, joghurt, sajt, valamint bizonyos növények: mandula, brokkoli, és leveles zöldségek.

Koncentrálj a rostokra! Az utolsó dolog, amit ilyenkor érezni szeretnénk az az, hogy még puffadtabbak vagyunk. A rost segít karbantartani az emésztési folyamatokat. Egyél sok rostdús élelmiszert a menstruáció alatt, hogy ne legyen gond.

Rostdús élelmiszerek: mandula, alma, articsóka, bab, szeder, Chia mag, datolyaszilva, édes burgonya, teljes kiőrlésű gabonák.

Vigyél be megfelelő mennyiségű vasat. Az erős menstruáció vashiányos vérszegénység okozója lehet, ami tompult agyműködéshez, fáradtsághoz és hangulatingadozáshoz vezethet. Még ha nem is extrém erős a menstruációd, ebben az időszakban jó ötlet pótolni a vasat a szervezetben.

Magas vastartalmú élelmiszerek: bab, marhahús, étcsokoládé, bárány, leveles zöldségek, diófélék, napraforgómag, tofu.

Pótold a magnéziumot: kutatások bizonyítják, hogy a nők azért vágynak jobban a csokoládéra a nehéz napokon, mert a szervezetnek szüksége van a magnéziumtartalmára. A magnézium enyhíti a menstruációs panaszokat (PMS), mint a fejfájás és a görcsök.

Kiváló magnéziumforrás: avokádó, banán, bab, étcsokoládé, hal, leveles zöldségek, diófélék, magvak, joghurt.

Töltődj fel omega-3 és B12 vitaminnal. Ezek a hatóanyagok is a görcsök elkerülésében segítenek, de ne aggódj! Omega-3-at nem csak hallal tudsz bevinni a szervezetedbe.

Omega3-ban és B12-ben gazdag: tojás, lenmag, dió, tenger gyümölcsei, magvak, joghurt.

Ne felejtsd el a D-vitamint! Tanulmányok kimutatták, hogy az alacsony D-vitamin szint rendszertelen menstruációt okoz. A D-vitamin ezen kívül fontos szerepet játszik abban is, hogy energikusnak érezzük magunkat, javítja a hangulatot és segít leküzdeni az álmatlanságot is.

A legjobb D-vitamin források: halolajok, dúsított tej, tojássárgája.