Van egy mondat, amely a migránsválság szállóigéjévé vált, és már az is kívülről fújja, aki egyébként egy kukkot sem beszél németül. „Wir schaffen das!”, ez az a kijelentés, amit egy éve már, hogy Angela Merkelnek tulajdonítunk. Revolverezik is vele a kancellárt a világ minden pontjáról.
Számtalan médium próbálja meg tisztázni most, 1 évvel később, hogy tavaly mi történt, és melyik történés miként hatott akkor a migránsválságra. Ebben a hullámban német Tagesthemen nem volt rest és átböngészte a videofelvételeket, hogy kiderítse ki mondta ki először az ominózus mondatot.

A tények ismeretében ki lehet jelenteni, hogy a német kancellár plagizált.

A „Wir schaffen das!”-t ugyanis augusztus 22-én, Merkel előtt kilenc nappal Sigmar Gabriel, a szociáldemokraták alkancellárja mondta ki először, a kereszténydemokrata kancellár pedig valamiért átvette tőle ezt a szlogent.

Nem ez volt az egyetlen kényszerhelyzet Merkel számára. Ma már mindenki úgy emlékszik, Merkel hívta meg a szíreket Németországba. Valójában a német Szövetségi Bevándorlási és Menekültügyi hivatal augusztus 25-én – a kancellárt megkerülve – a Twitteren közzé tette, miszerint Németország beengedi a szír migránsokat. A hivatal vezetőjét két héttel később diszkréten el is távolították.

Ha valaki, hát Angela Merkel tisztában lehet azzal, hogy kik és miként dolgoznak ellene. Már március elején a CDU egy rendezvényén elmondta, hogy kik a migránsválság igazi felelősei. A német kancellár kijelentette, hogy a szociáldemokraták és a zöldek akadályozták meg Németországot abban, hogy számos dél-európai és észak-afrikai országot biztonságossá nyilváníthasson. Ezzel gyakorlatilag korlátlan befogadásra kényszerítette a két koalíciós partner a kormányt.

Forrás: magyaridok.hu