Nem csak a szakítást, hanem azt sem tudta feldolgozni a férfi, hogy mással él a 41 éves asszony. Kriminológusok szerint az elmúlt években nem ritkán gyilkoltak szerelemféltés miatt Magyarországon. Érzelmi-indulati labilitás, empátiahiány jellemző az ilyen gyilkosokra. Valószínűleg a Nyíregyházán pisztollyal gyilkoló tüdőgyógyász főorvos is ilyen személyiség.
Együtt is élt a Sátoraljaújhelyen dolgozó S. Dan azzal a nyíregyházi nővel, akit a feltételezések szerint megölt még múlt héten. Korábban szerelemféltésről beszélt mindenki, de valójában itt nincs szó szerelemről. Az Országos Kriminológiai Intézet egy kutatása 13 év több ember sérelmére elkövetett gyilkosságait vizsgálta. Kiderült, hogy az ilyen emberölések mintegy 9 százaléka a visszautasítás vagy „szerelemféltés” miatt történt.

Itt valójában szerelemről szó sincs. Bár sokszor erre hivatkoznak a bíróságon, de ez nem igaz. Egyszerűen arról van szó, hogy a jövőbeli gyilkos nem tudja feldolgozni a szakítást. Tipikusan egyébként férfiak az elkövetők – mondta a Faktornak Nagy László Tibor, az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezetője, aki szerint ez akár akkor is előfordulhat, ha a férfi és a nő már hosszabb ideje nem élnek együtt.

Az OKRI kutatása szerint a férfiak sokkal gyakrabban képtelenek érzelmileg elszakadni a nőktől, mert nincs elég lelkierejük változtatni az életükön.

Sokszor előfordul, hogy egy új partner jön be a képbe és a férfi ezt egész egyszerűen nem tudja elfogadni. Képtelen elviselni azt, hogy már nem ő birtokolja a nőt. Ebbe a veszteségbe annyira belehergeli magát, hogy végül gyilkol. Ezek az emberek általában nem tudják a saját agressziójukat kezelni, empátiahiánnyal küzdenek, érzelmi-indulati intelligenciájuk rendkívül alacsony -mesélte Nagy László Tibor.

A kutatás szerint akkor gyilkolnak, amikor rájönnek arra, hogy végleg elveszítették a nőt. Megalázottságot éreznek és azt, hogy nem érték el a céljukat. Az ilyen gyilkosoknak csupán 35 százaléka normális, nagy részük pszichopata vagy alkoholista.