A júliusi puccskísérlet óta a legmagasabb szintű európai uniós küldöttség érkezett Ankarába. A biztosok komoly ígéreteket tettek a török külügyminiszternek, akit a NATO-főtitkár is támogatásáról biztosított.
Az Európai Uniónak fel kell gyorsítania a Törökországban élő mintegy hárommillió szíriai menekült ellátásához ígért humanitárius segély folyósítását – közölte Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken, miután Ankarában tárgyalt Federica Mogherinivel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, valamint Johannes Hahn uniós bővítési biztossal. Hahn azt ígérte, hogy az Európai Unió a hónap végéig összesen több mint egymilliárd eurót fizet majd ki Törökországnak. 

Az Európai Unió és tagállamai tavaly novemberben, majd idén márciusban három-három milliárd eurót ígértek arra a célra, hogy javítsák a többnyire Szíriából Törökországba menekült csaknem hárommillió ember életkörülményeit. Az unió cserébe a menekültáradat megfékezését várja Ankarától. Cavusoglu a török állampolgárok schengeni vízumliberalizációjának ügyében azt javasolta az uniónak, hogy mindkét fél fogadjon el egy konkrét menetrendet. Kiemelte: Ankara „alternatív ajánlatokkal” állt elő, amelyek révén felül tudnak kerekedni a vitás kérdéseken.

Törökországnak jogában áll megvédenie magát, hiszen több terrortámadás is érte a határ szíriai oldaláról – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az augusztus 24-én Észak-Szíriában indított, Eufráteszi Pajzs fedőnevű török hadműveletre utalva pénteken a CNN Türk hírtelevíziónak adott interjúban. Stoltenberg ankarai látogatásán elégedettségét fejezte ki a török–orosz feszültség enyhülésével kapcsolatban is. 

Emlékeztetett: a NATO már tavaly novemberben párbeszédre hívta a két felet, amikor a viszály kezdetén a török légierő lelőtt egy orosz vadászgépet a szíriai határnál. Hangsúlyozta: Oroszországot az észak-atlanti szövetségnek sem szabad kizárnia a dialógusból. A NATO-főtitkár szerint a július 15-i puccskísérlet a NATO alapjait célzó támadás is volt. „Az erős és demokratikus Törökország Európa és a közel-keleti régió számára is létfontosságú” – emelte ki. A főtitkár nyomatékosította, hogy „Törökországnak szüksége van a NATO-ra, de a NATO-nak is ugyanúgy szüksége van Törökországra”.

Később, a török külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón Stoltenberg arra világított rá, hogy a helyi arab erők kiképzése kulcsfontosságú volt a szíriai török beavatkozás megkezdéséhez. Cavusoglu arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok vezette, terrorizmusellenes nemzetközi koalíció támogatásával az Iszlám Állam a szíriai Rakkából és az iraki Moszulból is kiűzhető. A miniszter szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntenie kellene az Észak-Szíriában kialakítandó repüléstilalmi övezetről.

Tegnap a török szakszervezetek tájékoztatása szerint a rendőrség vízágyúkat is bevetett több száz tüntető tanár ellen Diyarbakir városában, az ország délkeleti, zömmel kurdok lakta részén. A tanárok az oktatási minisztérium tartományi hivatalának épülete elé vonultak az ellen tiltakozva, hogy tömegével függesztik fel őket munkájukból: csütörtökön több mint tizenegyezer pedagógus járt így, pénteken pedig további négyszáz. Binali Yildirim kormányfő már múlt vasárnap, Diyarbakirban tartott beszédében kilátásba helyezte több ezer olyan tanár elbocsátását, akik valamilyen kapcsolatba hozhatók a terrorizmussal, nevezetesen a kurd autonómiáért küzdő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezettel.