Tulajdonképpen belebukott a migránsválságba és őrült migránspolitikájába a francia elnök.
Francois Hollande francia államfőnek továbbra sincs semmi esélye, hogy bejusson a második fordulóba a jövő májusi elnökválasztáson, még a múlt héten lemondott gazdasági minisztere, Emmanuel Macron is megelőzné őt – derül ki a TNS-Sofres közvélemény-kutató intézet felméréséből – írja az MTI a Le Figaro című napilap szerdai cikkére hivatkozva. A felmérés kilenc feltételezett esetben vizsgálta, hogy a jelenlegi elnöknek a kihívóitól függően mekkora esélye van továbbjutni az első fordulóból.

Francois Hollande 11 és 15 százalék közötti eredményre számíthat az első fordulóban, és nem volt olyan forgatókönyv, amelyben továbbjutna. Még a személyes ambíciói miatt múlt pénteken lemondott Emmanuel Macron gazdasági miniszter is az elnök előtt végezne 15-20 százalékkal.

Valamennyi feltételezés szerint jövő májusban a 2002-es elnökválasztási felállás ismétlődhet meg, miszerint a második fordulóban a jobboldali jelölt és a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front elnökjelöltje mérkőzhet meg egymással. A két legesélyesebb jobboldali jelölt, Alain Juppé és Nicolas Sarkozy is bejutna a második fordulóba Marine Le Pen mellett, de csak az előbbi győzné le már az első fordulóban az EU-ellenes párt vezetőjét. Ha Alain Juppé a jobboldal elnökjelöltje, ő 33 százalékra számíthat Le Pennel szemben, aki 29 százalékot érne el. Amennyiben viszont Nicolas Sarkozy lesz a jobboldali jelölt, az első fordulót Le Pen nyeri meg 29 százalékkal, a volt államfő pedig 27 százalékra számíthat az első fordulóban.

Forrás: magyaridok.hu