Az Iszlám Állam az utóbbi időben nem arra szólítja fel szimpatizánsait, hogy utazzanak Szíriába, hanem arra ösztönzi őket, hogy lakóhelyükön kövessenek el terrorcselekményeket. Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint az iszlamisták már a radikalizáló tanfolyamokat sem Szíriában tartják.
Már nem Szíriában tartják a radikalizáló tanfolyamokat, ezt bizonyítja az is, hogy legutóbb Németországban találtak egy nagy fegyverraktárt – jelentette ki Gyarmati István a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Szerinte ma már nem az a kérdés, hogy a titkosszolgálatoknak be kell-e épülniük az Iszlám Állam szervezetébe, hanem az, hogy miként kell azt megtenni; ehhez nem is kell már külföldre menniük.

Úgy vélte, a dzsihadisták elleni küzdelem olyan feladat, amely szinte mindent felülír, még az orosz fenyegetés sem annyira időszerű, mint az Iszlám Állam elleni harc.

A terrorista szervezet lassan elfogadja, hogy államként meg fog szűnni, és tisztában van vele, hogy Európában nagyobb feltűnést kelt egy-egy robbantás. Védekezni a lehetséges merénylők megfigyelésével lehetne, de nagyon nehéz feladat mindenkit nyomon követni – húzta alá.