Jean Asselborn a menekültekkel való bánásmód, az igazságszolgáltatás és a sajtó függetlenségének megtörése miatt akar megszabadulni Magyarországtól.
Nem lehet elfogadni, hogy egy tagország masszívan megszegi az Európai Unió alapértékeit – mondta Magyarországról Jean Asselborn a német Die Weltnek. A luxemburgi külügyminiszter elsősorban a menekültek elleni brutális fellépést tartja EU-ellenesnek. A kormány úgy bánik a háború elől menekülőkkel, mint a vadállatokkal. A kerítés, amelyet Magyarország épít, egyre hosszabb, magasabb és veszélyesebb. Épphogy csak tűzparancsot nem adtak ki a határnál.

De bírálta az Orbán-kormány tevékenységét más területeken is – számolt be az interjúról a Klubrádió. Az igazságszolgáltatás függetlenségének kikezdése, a sajtószabadság korlátozása is a bűnlajstromon van.

Az uniónak ilyen esetben átmenetileg vagy akár véglegesen ki kell zárnia azt a tagját, amely nem tartja be az EU alapelveit – mondta Asselborn. A kizárás ugyanis az egyetlen lehetőség arra, hogy az EU egyben maradjon, és megőrizze az európai értékeket. Szerinte a kizárásról többségi döntést kellene hozni, mert már nem lehet tűrni azt a magatartást, amit Magyarország tanúsít.